2007-07-27

Eldkorv: Den bästa!

När det gäller tilltugg så är jag helt såld på ölkorv.

Det viktiga med en god ölkorv är att den är köttig, hårt rökt och rejält kryddad. De små Teeny Weeny som Ridderheims säljer i lösvikt är bra, de får torkar odrentligt och ger visst motstånd när man tuggar i sig dem; de i påse är tristare.

Ridderheims är över huvud taget bra på ölkorv. Deras egna är som sämst medelmåttiga (som den underligt örtkryddade Nebraska eller den vitlöks-unkna Bierbanger), med utmärkta varianter som Hot Amigo och Thai Chili. Deras budgetvariant med tre mindre korvar (chili, ost & bacon, vitlök) i ett paket rekommenderas också.

Men...

Det går inte att kompromissa med så viktiga saker som tilltugg till lageröl - för det är primärt till dem som ölkorven passar till. Ridderheims beskriver själva vad jag pratar om:

Mycket stark ungersk ölkorv. Kallrökt och lufttorkad. (f.d.Teufelwurst)

I ett blisterpack finner man 4 små, hårda och överdrivet feta korvar à 25 g. Jag brukar försiktigt skära dem i halvcentimetertjocka skivor som sedan äts med tandpetare. De är nämligen inte bara ruskigt feta, de innehåller magiska mängder av Ungersk paprika vilket gör allt som korven rör vid rödorange.

Inte bara chili- (paprika-) stark, den är rökt intill utplåning och kryddad med en massa andra smakgivare. Det brukar till en öl räcka med 2-3 små små bitar. Men det är å andra sidan all smak man någonsin kan behöva till en mer eller mindre trist öl.

Enligt förpackningen tillverkas den av slakteriet Csabahús KFT.

Ett visst antiklimax uppstod när jag förra året var i Budapest men inte lyckades få tag på något liknande, folk begrep inte ens vad jag var ute efter. Inte för att jag riskerade att vara utan finfina charketurier där, men konceptet "ölkorv" var okänt. Det vanliga tilltugget var olika sorters nötter och inlagda grönsaker.

Soundtrack: Papa Dee "Respect Due" (1993), Petter & Ayo ett öga rött "Verbal Vendetta" (1998), DJ Shadow "Transmission #1" (1996), Söner "Stockholms Stad" (1989), Gerry & the Pacemakers "Ferry Cross The Mersey" (1964), the Hives "See Through Head" (2004), 2K "***k The Millennium" (1997), Spike Jones & his City Slickers "Holiday for Strings" (1944)

4 kommentarer:

  1. Eldkorven äger, den räcker länge också eftersom den är så stark.

    Det kan dock vara lite jobbigt dagen efter när man går på toa, bränner som fan i röven.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Har letat som en tok efter teeny weeny ölkorvarna, vart kan man hitta de? Har hört någonstans att de säljs på Coop Forum, stämmer det och finns det andra återförsäljare som du vet om?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  3. @Lars Kejlldahl: Det är Ridderheims som distribuerar Teeny Weeny. Kolla med dem vilka som har korvarna i din närhet?

    När jag tänker på det var det nog ett tag sedan jag såg de där lösviktskorvarna i någon affär.

    Ridderheims sida om Teeny Weeny

    SvaraRadera
  4. ELDKORVEN FOR PRESIDENT!
    Det är den enda ölkorv som inte tar slut inom 5 minuter. :)

    SvaraRadera