2007-07-18

Nils Oscars Pils


Nu sitter jag och dricker en Nils Oscars Pils från det numera Nyköpingsbelägna Nils Oscars Bryggeri. En bra tjeckisk pils som vågar ta ut svängarna en aning mer än de tjecksika ölen. Fina toner av margarin och jäst blandas med en balanserad beska.

Och det är just det som är den stora skillnaden mellan Tysk pilsner och Tjeckisk pilsner:

Den Tyska ska vara helt ren i smaken: Lite lätt malt och en ordentlig bitterhet (ofta från en blandning av Hallertau och lite Saaz), men inga andra smaktoner, den ideala smaken brukar beskrivas som "krispig". Tyska Jever är väl det främsta exemplet, men även Svenska Spendrups Old Gold är fullt acceptabel. Jever anser för övrigt att de är värdens bittraste öl, men det beror nog mest på att de använder en skala uppfunnen av dem själva

Tjeckisk pils/pilsner är mycket friare och har mer smaker. Kemikalien diacetyl, som kan bildas under jäsningsprocessen, ger smaker som påminner om smör/margarin/smörkola eller till och med köttbuljong. Dessutom används uteslutande humlen Saaz, som ger en torr, stram och lite limeliknande beska. I övrigt liknar den den tyska varianten: Ljust gul med stort skum, frisk och rejäl kolsyra.

Pils/pilsner/pilsener (beroende på språk) ska vara lättdrucken och passa för varma dagar, oavsett om den är av tjeckisk eller tysk typ. Och så ska den vara märkbart bitter. Annars blir det en lager, och det är något helt annat! Bitterheten gör dock att den inte passar så jättebra till kryddstark mat.

Till detta några små "Ölkorv i bit jalapeño" från Lithells. OK chilikryddning men inte så mycket mer att prata om. Mer om ölkorv hade jag tänkt skriva senare här.

4 kommentarer:

  1. Vad är ölkrov för något ? :)

    SvaraRadera
  2. Marknadsnamnet för rökt torkad korv som man äter till öl. Hm, jag har aldrig sett några som är smaksatta med öl. Tror jag?

    SvaraRadera
  3. Hallå...du skriver i din blog "Mer om ölkrov senare" ...återigen...vad är ölkrov :) (As in, korrigera stavfelet :))

    SvaraRadera