2007-07-10

Kvällsmat med tysk-danskt tema

Ikväll blev det en favorit till kvällsmat: Surkål, tysk bratwurst och potatismos. Till det en Carlsberg Hof, hushållets bulköl från Åladsbåten (Eller Finlandsbåten. Eller Danmarksbåten). Gott och mättande!

Det verkar finnas viss skepsis mot surkål i Sverige. Jag begriper inte riktigt varför, den är mycket mindre "kålig" i smaken än vad exempelvis pizzasallad är, och inte alls speciellt surt. Den surkål som de har på Willys gillar jag bäst, den är inte hackad utan ett halvt kålhuvud i vaccumplastpåse.

Men man ska värma den med lite finess för att den ska bli riktigt riktigt bra:
  • I en rätt stor kall kastrull, lägg i hackat bacon
  • Fräs baconet tills det tystnar Det ska inte bli knaprigt
  • Häll i surkålen, blanda och låt bli genomvarmt. Sedan får det stå en stund
Till det blev det pulvermos och Lidls tyska bratwurst (som jag just nu inte exakt vet vad den heter) som är smal, grå och örtkryddig.

Det är mat man blir törstig av. Idealt ska man väl dricka Märzen till, men det är lite knepigt att få tag på, och de är ofta lite för starka för mig. Fast det är ju klart... En Spaten Münchner Hell är ju perfekt eftersom den innehåller lite vetemalt. Det gör den aningen syrlig och därmed ännu mer läskande till mat.

Visste du att... Carlsberg Hof heter bara så i Sverige? I Danmark heter den "Carlsberg Pilsner" och i övriga världen "Carlsberg Beer".

Soundtrack: Glasblåsarna "Södertälje" (1971)

1 kommentar:

  1. Lidlkorven heter något med "Frankfurter", vill jag minnas. Scan har på senare tid haft den goda smaken att kopiera stilen och kommer definitivt undan med det.

    SvaraRadera