2007-07-12

Akkurat - ett försvarstal

En del av Akkurat. Öl? Japp!


Okej. Jag var väl lite ensidig i ett tidigare inlägg. Akkurat har sina klara fördelar det stället med.

Akkurat var det första stället jag drack real ale på. Liksom lambic och en del andra konstigheter.

Akkurat var det första stället där jag ens hörde talas om en cuvée.

Akkurat var det första stället jag var på som aktivt använde öl i matlagningen (annat än porterstek då).

Akkurat var nog banne mig det första stället jag var på som verkligen älskade öl!

Jag försöker så här i efterhand komma på när jag först var där. Med sambons hjälp har jag kommit fram till att jag var i Stockholm ensam. Jag minns också att jag åt "kvällens husman" som var en jättegod gryta med älgkött i. Frågan är bara när det var? Jag räknar baklänges och den bästa gissningen är nog att det var 1998 eller 1999.

Undrar när de startade? Hm. De bör ha varit före Oliver Twist som startade 1993. Äh, jag skickar ett mail och frågar!

Akkurat var en av de första "äkta" ölbarerna i Sverige. Okej, det har funnits andra som Soldaten Svejk och... vad nu den där tjeckiska krogen hette vid tunnelmynningen på Tunnelgatan? Jag tror att det är en kristallbutik där nu.

Men Akkurat var annorlunda. De åkte omkring i Belgien och handlade årgångsöl från nerlagda bryggerier, de hade en real ale-anläggning. De hade personal som kunde ölen, ja till och med var lite kära i öl. De initierade öl som den kraftfulla Hell och hjortronlambicen Cantillon Soleil De Minuit (de har samarbete både med Jämtlands och Cantillon) och de har ett fantastiskt lager av gammal belgisk öl... Akkurat var väldigt intresserade av de svenska mikrobryggerier som började dyka upp i början av 1990-talet, och förutom Belgien tog de in öl från USA som öppnade en helt ny smakvärld för många inklusive mig. Och så har de musslor, som min sambo älskar men inte jag äter.

Men ändå. Stället har i mina ögon tappat lite. Det är för mycket folk, det är för stimmigt och stressat, både bland gästerna och personalen. Och bakgrundsmusiken är för hög och enformig (oj vad jag känner mig stofilig när jag skriver det där)... Och den roliga mix av folk som fanns där för några år sedan har blivit mer likriktad.

Nej, Akkurat är inte dåligt. Men jag gillar Oliver Twist bättre.

För övrigt blev det åter sill och potatis till middag. Till detta Carlsberg Hof igen. Och som snaps Aalborg Krone Akvavit. Påminde en hel del om OP Andersson...

Soundtrack: Jocke Boberg "Carnival Battle Tool" (2005), Universal Robot Band "Shake Your Tambourine" (1976)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar