2018-03-31

Pühaste Patt

Bild: Pühaste
Den här veckan har jag haft semester. Som bland annat använts till en resa till Åbo. Krogar besöktes och öl dracks. Dock recenserade jag bara en av dem, ombord på Silja Galaxy på tillbakavägen. Det var en amerikansk porter på 6,6 % från estländska bryggeriet Pühaste (som verkar vara Tallink Siljas favoritbryggeri näst Carlsberg): Patt.

Färgen är svart med en brun kant. Det lilla skummet är beige, och det håller sig kvar ganska länge lämnandes en hel del rester på glaset.

Godis och knäck i doften liksom rostad malt. Choklad, bananer och röda äpplen.

Smaken startar med passerande parfymerade toner, men också lite plast. Det finns rostad malt, men det är lättare och mer balanserat än vad som är vanligt i stilen. Jag hittar en del röda äpplen och chokladtoffee liksom blandade mogna torkade frukter. Medel till stor kropp. Eftersmaken har toner av grapefrukt och apelsinskal där den rena beskan balanserar maltigheten. Lite kalk och bananskal i slutet liksom kanel och pepparkakor.

Stor kolsyra, långlivade små bubblor. Mjuk och lite tjock vätska.

Stora men samtidigt väl integrerade smaker ger en balanserad öl som tar den plats den får. Mycket välgjord!

Betyg: 4,06. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 5:85 € (Club One-pris) för 330 ml. Bäst före: ?.


1 kommentar:

  1. Tallink/Siljaline är Estniskt ägt, och därför är favoritbryggeriet Estniskt (på samma sätt som du hittar de två åländska bryggerierna Stallhagen och Open Water Brewery på Ålandsägda VikingLine och Eckerölinjen). Kul med lokalpatriotism!

    SvaraRadera