2018-03-01

Uppsala Brygghus Maartens Dubbel

Lördagskvällen gick vidare, och jag gick från Omnipollos Hatt till Akkurat. Eftersom jag var sugen på en god lambic, och Akkurat brukar ha något från Cantillon på fat.

Det hade de, i form av den utsökta hallonölen Rosé De Gambrinus. Fast brukade den inte serveras i Cantillon-glas förut? Hm.

Jag satt och blev sugen på deras ostkuber med sellerisalt och senap. Men vad skulle jag ha för öl till? Något belgiskt och inte allt för starkt. Ögonen vandrade på reklamskylten på bordet och där såg jag att de skaffat en ny husöl: Maartens Dubbel på 5,5 % brygd av Uppsala Brygghus. Det lät ju perfekt!

Den grumliga vätskan är brunröd, det kompakta vita skummet fingertjockt. Vissa rester blir kvar på glaset när det sjunker ner.

Doften är fruktig-kryddig med torrt jästiga toner och lite potatislimpa/sirapslimpa. Den är oren och känns ofärdig.

Smaken är tydligt vörtig och jästig, sötman (råsocker-farin) växer och blir lite jobbig. Orent maltiga toner för tankarna till jäsande fullkornsdeg. Medelstor kropp. Sträv söt eftersmak med lite laktos-sötma och en hel del vört. Strävt jordigt slut.

Medelkraftig kolsyra, små kortlivade bubblor. Kladdig vätska.

Nej, det här var inte speciellt gott. Jag tog det säkra före det osäkra och frågade personalen bakom baren om den här verkligen var som den skulle. De påpekade att fatet var nyss påkopplat och tog ett smakprov. De höll visserligen med om att den var vörtig, men att allt var i sin ordning.

Jag har besökt Akkurat med ojämna mellanrum under 20 år, men det här var den klart sämsta öl jag druckit där.

Betyg: 2,3. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 88:00 för 400 ml.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar