2018-03-22

Brekeriet / Brewski Collabski

Bild: Brill & Co
Inför provningen för en tid sedan plockade jag med mig ett par öl som jag inte provat tidigare. Jag gick på magkänsla, vilka öl borde jag gilla? Ett samarbete mellan Brekeriet och  Brewski borde funka; båda bryggerierna har en hög lägstanivå. Så jag köpte Collabski, deras syrliga öl på 7 % som smaksatts med (frystorkade) hallon, passionsfrukt och annans.

Den grumliga vätskan är orange-röd-brun, det fingertjocka lätt rosa skummet försvinner iväg utan att lämna några rester efter sig.

Doften är tydligt syrlig med fruktiga toner: Hallon, passionsfrukt, citron och en syltig sötma. Yoghurt i bakgrunden.

Initialt kraftiga smaker av syrliga frukter, som snabbt lugnar ner sig. Passerande mineraler och växande passionsfrukt och hallon. Syrligheten blir allt mjukare, lätt kropp. Eftersmaken är torrare med än mer passionsfrukt, yoghurt med laktossötma och lite salt/mineraler. Fruktigt torrt slut, man hinner tänka ”men var är ananasen?” innan den dyker upp precis innan smakerna tonar ut helt.

Medelstor kolsyra, stora kortlivade bubblor. Lätt sträv vätska.

Det jag insåg efter att ha druckit halva flaskan är att alkoholen inte går att hitta över huvud taget, vilket är imponerande. Den syrliga ölen med sin lätta laktossötma (ingen laktos har använts under bryggningen) får mig att tänka på Dugges' Nordic Sour-serie.

Betyg: 3,77. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2 mars 2018 (lagerstatus). Pris: 41:90 för 330 ml. Bäst före: 2023-01-17 (flaskad JAN 2018, batch #131).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar