2018-03-06

Nils Oscar Granat

Bild: Nils Oscar.
Polotmavý är en lite ovanligare ölstil på Systembolaget (det finns idag 2 sorter i fasta sortiment). Vilket är märkligt eftersom denna tjeckiska rödbruna maltigt återhållna lager säljer bra på krogen: I alla fall för några år sedan var Starorpamen Granát den enskilt största ölsorten hos Bishops Arms-kedjan.

BeerAdvocate har den inte listad som separat stil, de har inte heller den svarta tjeckiska lagern černé i sin databas. Hm, det senare gäller visst även för Systembolaget.

Nååå, nu har Nils Oscar gett sig på stilen med sin tillfälliga lansering Nils Oscar Granat på 5,1 %.

Färgen är röd-brun, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är mört beige och kompakt, och det sjunker ner lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är lättare med lättrostad malt, torkade bär och stekt kött. Lite torkade blommor och toffee.

Smaken är torr och något besk, men det är framför allt den röda malten som ger karaktär: Mörkt bröd, torkade frukter och bär (hallon?) och knäckebröd. Medelstor kropp. Eftersmaken har en snabbt passerande sälta och mer röd/karamellmalt och en liten aning lakritsrot. Råg-knäcke och nötter i slutet.

Kolsyran är kraftig utan att bli vass, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

En bra och lättdrucken öl, som nog funkar bäst källarsval på krogen i gott sällskap där den är god utan att liksom vara i vägen. Men… jag hade gärna sett lite mer aromhumle i den.

Betyg: 3,17. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2 mars 2018 (lagerstatus). Pris: 23:90 för 330 ml. Bäst före: 06/09/2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar