2018-03-25

Vibrant Forest Cambrian Root

Bild: Vibrant Forest
Igår besökte vi Backens ettårsjubileum, mer om det evenemanget senare. En av de öl som avnjöts kom från det engelska bryggeriet Vibrant Forest, en ny bekantskap för mig.

Skriver man ”salt-lakrits stout 5,1 %” på griffeltavlan, då är jag som den saltlakritsjunkie jag är inte svårövertygad. Tvärtom.

Ölen heter Cambrian Root och jag skojade vid beställningen om att det låter som en jättegammal öl så hade jag inte helt fel, läs mer om namnet på bryggeriets blogg.

Färgen är kolsvart, det två fingrar höga skummet är kompakt och brunt. En del rester blir kvar på glaset när det sjunker ner.

Doften är tungt maltig med rostade och brända toner (men ingen rökighet). Antydan till parfym.

Smaken startar torrt rent och tungt rostat. Som vilken engelsk stout som helst alltså. Men då kickar en intensiv söt-salt lakritssmak upp (tänk Malaco skånsk saltlakrits-stång) med en del salmiak, godissötma och lite aquavit-kryddor. Medelstor kropp. Sött, bränt med lakrits i eftersmaken liksom gröna kvistar/trädsav. Sötman varierar, ena stunden är ölen sackarin-söt nästa torr. Slutet är relativt sött med en lång smak av lakrits-halstabletter.

Kolsyran är lätt, långlivade stora bubblor. Vätskan är medelmjuk och torr.

Hade den här varit bryggd i USA eller Sverige hade den säkert lagat på 8-9 %, utan att ölen för det hade blivit större eller bättre. Jag har druckit en och annan lakrits-stout genom åren, men ingen har som den här lyckats få fram den här tydliga och rena saltlakritssmaken. Detta utan att det drar iväg och blir flytande godis, här är det fortfarande en stout som känns i botten. Väl genomfört!

Betyg: 3,92. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 78:00 för 300 ml.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar