2018-03-08

Koblenzer Kellerbier

En öl som kom in i det fasta sortimentet i höstas: Kellerbier från tyska Koblenzer Brauerei. En kellerbier på 4,8 %, som i Tyskland säljs under namnet Zischke. Jag har haft ett antal flaskor hemma under senaste halvåret, men de hinner bli måltidsdryck innan jag hunnit recensera den.

 Färgen är ljust guld, vätskan nästan klar. Det finns en hel del flagor av fällning på flaskans botten som följer med om man inte häller upp försiktigt. Det fingertjocka skummet är vitt och luftigt, och det sjunker snabbt ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är söt och maltig med lite citron, småkakor och blommig humle. Lite jord i bakgrunden.

Smaken har en passerande blommig beska, växande ren sötma och torkade örter. Aningar av jäst och mint-blad. Medelstor kropp. Ren alkohol i eftersmaken liksom färskt vitt bröd, citronskal och smörkakor. Avslutningen är mjuk med franskbröd, färska blommor men framför allt fin honung.

Kolsyran är kraftig men inte vass, de små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En ganska ren och rättfram kellerbier, lättdrucken och lätt att para ihop med svensk husmanskost. Jag försöker alltid ha ett par flaskor hemma.

Betyg: 3,26. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan augusti 2017. Pris: 19:90 för 500 ml. Bäst före: 01.12.2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar