2018-03-11

En privat provning

Efter-provnings-öl.
Igår höll jag en provning för en handfull vänner. Temat var Gamla och nya favoriter. Och det blev de här ölen, alla plockade direkt från Systembolagets hyllor:
  1. St Austell Proper Job finns ju numera i fasta sortimentet vilket måste firas. Vi var överens om hur balanserad och lättdrucken denna IPA är.
  2. Oppigårds New Sweden IPA var en liten besvikelse: Den här batchen (bäst före FEB 19) var kristallklar (med fällning) och överdrivet besk för kroppen. Jag jämför med mina anteckningar från första batchen och känner inte alls igen mig.
  3. Lindemans Gueuze Ginger var syrlig, kryddig och mineralisk. Ingefäran var tydlig (tänk Sina Ginger Candy) och förstärkte jod-tonerna. Tyvärr tyckte jag inte riktigt att ingefäran hängde ihop med restern av ölen, det blev lite ”mer intressant än gott” över det hela
  4. Brewski/Brekeriet Collabski avslöjade redan i färgen att det var frukt i ölen. Och det var det: Passionsfrukt, hallon och ananas. Hallonen var smaken som stack ut mest, och alla smaker jobbade bra ihop. Fräsch törstsläckande berliner weisse, om det inte vore för den lömska 7 %-styrkan. 
  5. Bockor Cuvée des Jacobins Rouge visar hur olika spontanjästa öl kan vara. Coca-Cola nämndes som doft liksom en hel del körsbär i smaken. Här uppstod en generationsklyfta då jag insåg att de under 40 inte hade en aning om vad Salubrin är, eller hur det doftar.
  6. Amager Cody heter i övriga världen Cody The Crooked Cop. Dyker det upp en old ale i sortimentet så är det klart att jag blir intresserad. Denna mörka starka öl upplevde jag som rå och spretig i både malt och humlesmaker, den var också oväntat besk. Tror att ett par års (minst) lagring gör den bättre.
Handuppräckningen vanns av New Sweden IPA. Det blev en ganska spretig provning och kanske en syrlig öl för mycket. Men alla verkade mycket nöjda i alla fall. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar