2018-03-14

Mohawk Blizzard Imperial Porter 2012

Idag kände jag för något starkt, mörkt och gammalt. Det är inte ofta det händer, men en lämplig öl hittades i skafferiet: Blizzard Imperial Porter Winter Edition från Mohawk. Denna gång hade Stefan Gustavsson bryggt sin öl hos De Proef. Det är en imperial porter på 9,7 %, bryggd 2012.

Jag recenserade årgången 2010 när den var färsk, uppskattade de kraftiga smakerna och torrheten och gav den imponerande 4,45 (4,57 i dagens betygssystem).

Så, hur är den här nu?

Vätskan är kolsvart, det fingertjocka skummet är brunt och kompakt och det sjunker långsamt ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften fyller hela rummet när jag häller upp ölen: Melass, russin, mörk rom, mörk choklad med apelsinskal, pannkakssmet och en del ren alkohol.

Smaken är torr med värmande alkohol. Kraftiga toner av mörk choklad, mjukt kaffe, likörpraliner och salmiak-saltlakrits. Medelstor kropp. Eftersmaken har en hel del alkohol som med tiden blir ganska rå, med choklad, mörk rom/arrak och en lätt chili-ton. Slutet är kortare än jag väntat mig med alkohol, kaffe, lakrits och mörk rom.

Kolsyran är ganska kraftig med få kortlivade livliga bubblor, vätskan är lätt.

Nå, den här har åldrats bättre än de flesta öl i motsvarande ålder som jag lagrat här hemma. Men efter de första klunkarna så får jag allt mer känslan av att det är ett stort skal av smaker som ekar tomt inuti. Det känns lite kul att det fanns smaker i recensionen för dryga 7 år sedan som jag känner igen idag.

Skissbetyg: 3,4. Tillgänglighet: Systembolagets julöl 2102 (slutsåld). Pris: 29:70 för 330 ml. Bäst före: 2014-12-31.

2 kommentarer:

  1. Årtalen stämmer inte riktigt. Först skriver du att den bryggdes 2012. Men du recenserade den redan år 2010.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De stämmer. Ölen bryggdes först 2010 men släpptes åter 2012 (och flera år därefter).

      Radera