2018-03-09

Om språkets inverkan på ölrecensioner

En kommentar i Facebookgruppen Ölbloggar i Sverige, där mitt ”kanske” i slutomdömet om Butxton/Dugges Ramberget (blogglänk) noterades, väckte gamla minnen och funderingar till liv.

Vi får gå tillbaka sådär 15 år i tiden när Beer Advocates skandinaviska forum var en av få platser där (framför allt) Svenska ölnördar kunde byta åsikter. Forumdelen av siten har därefter bytts om ett flertal gånger och så gamla texter finns inte längre kvar.

Annat än i mitt huvud då.

Diskussionen hade ynglat av sig från någon annan forumdel där det diskuterades om det fanns skillnader i form och språk mellan ölrecensioner skrivna av amerikaner och européer (alla recensioner ska vara skrivna på engelska). Frågan som ställdes blev ”Kan man se om en recension är skriven av en svensk?".

Det svar jag minns var något i stil med
 Ja, absolut. Det är bara att titta på adjektiven i texten. Om det finns många försvagningsord är det skrivet av en svensk. Finns det många förstärkningsord är det skrivet av en amerikan.”

Och jag tittade plötsligt på mina egna recensioner i ett nytt ljus, för det stämde. Det fanns massor av some, a bit, light, in the background, fragile och a touch of. Och få exempel på big, potent, strong, lots of, gigantic eller massive.Och likadant när jag skriver på svenska, recensionerna är fulla av lite, viss, antydan till, lätta, i bakgrunden och något.

Jag blev förvånad och började plocka bort de här försvagningsorden efter att jag skrivit färdigt texten. Men insåg efter ett tag att jag med det också tog bort alla nyanser som jag så gärna vill få fram till läsaren.

Varför är det så här? Min vaga teori handlar om att det, när jag ska gradera smaker och upplevelser har en teoretisk medelnivå som är hög, kanske overkligt hög. Så då måste jag hela tiden påpeka att det mesta är lite mindre än den nivån. Och kanske är det så att de med ett USA-perspektiv har den här abstrakta genomsnittslinjen mycket lägre. Då blir det mycket viktigare att förklara hur stora alla upplevelser är i jämförelse.

Eller så handlar det mer om hur språket (modersmålet) fungerar.

Jag inser att jag är lite rädd för att recensionerna ska drabbas av inflation: Om jag nu skriver att en öl är så besk som det bara är möjligt, vad ska jag då skriva om ett par år om jag hittar en öl som jag inser är ännu beskare? Är det ett problem? Kanske inte.

Å tredje sidan har jag just nu betygsatt 2.686 öl. Och hittills har ingen fått det perfekta betyget 5,0. Kanske är det så att det perfekta ölet inte existerar?

1 kommentar: