2016-10-29

Theakston Old Peculier

Åter en öl som jag recenserat tidigare, men innan jag började blogga: I mars 2006 gav jag Old Peculier, en old ale från Theakston på 5,6 %, det höga betyget 4,23. Jag uppskattade särskilt de stora smakerna som aldrig blev övertunga.

Så vad tycker jag nu, dryga 10 år senare?

Färgen är mörkt brun, vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och beige, det sjunker sakta ner till ett tunt lock utan att lämna mycket rester.

Doften är mjuk och elegant. Jag hittar nötter, lagrat rött starkvin, äggvita och melass. Aningar av julkryddor och plommonkräm i bakgrunden.

Smaken är till att börja med besk-söt med rostade nötter, parfymig frukt, beska örter/kryddor, madeiriserat starkvin och sträva bananskal. Avtagande fruktig beska. Medelstor kropp. Eftersmaken är rostad röda bär och frukter, blommig lätt beska, vinglögg, lagrad ost och medelsöt gräddighet. Det långa slutet är mjukt och värmande maltigt.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är långlivade och friska. Vätskan är ganska lätt.

Jämfört med 2006… Jag tycker fortfarande att det är en utsökt öl, men nu tycker jag att den stundtals känns tunn, och kanske hade vunnit på 1 procentenhet högre alkoholhalt.

Betyg: 4,03. Tillgänglighet: Köpte på Alko. Pris: 4,69 € för 500 ml. Bäst före: 01.10.16.


2 kommentarer:

  1. Vet du varför den försvunnit från SB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte, men "bristande efterfrågan" brukar vara standardsvaret. Brewery International har den i sortimentet så den borde gå att privatimportera därifrån.

      Radera