2016-10-10

Old Worthy So Hipster It Hurts

Jag berättade för en bekant om den här ölen.

- Jo den heter So Hipster It Hurts!

- Jaaaaha…

- Den är en öl bryggd med råg och russin, och ska smaka som bananbröd!

- I alla fall ingen IPA. Alltid något!

- Och på etiketten ser man en katt med mustasch och monokel som kör en höghjuling!

- Du, de försöker för hårt! Det är bara fel!

Något senare hörde vi av oss igen, och då berättade jag att jag tittat på flaskan och sett att det inte är någon katt utan en ekorre. Vilket givetvis gjorde konceptet helt okej…

Denna öl från skotska bryggeriet Old Worthy Brewing Co ligger på 5,5 % och är enligt baksidestexten optimerad för att avnjutas tillsammans med en en sherry-fatlagrad single malt whisky. 

Den klara vätskan är kopparfärgad, det två fingrar höga skummet är gulaktigt och kompakt. Inga rester blir kvar av det när det sjunker ner till ett tunt lock.

Doften har söta toner av rom-russin och mogen frukt. Kalk, alkohol och (över)mogna bananer. Aningar av brandy i bakgrunden.

Smaken är till att börja med gräddig med medelsöta toner av mogen frukt. Växande mjuka banantoner och passerande julkryddor och banankola. Växande beska med citrus och örter. Lätt till medelstor kropp. Het alkohol i eftersmaken liksom en allt strävare beska. Rommarinerade russin och en aning bourbon. Sträv beska och alkohol i slutet.

Kolsyran är medel till kraftig, de vassa bubblorna är långlivade. Vätskan är tunn.

En lite märklig öl, jag tycker inte den har kroppen för att bära upp smakerna. Ibland känns den som ett barley wine, för att i nästa sekund kännas som en övermogen frukt-APA. Men ändå funkar den på något sätt.

Betyg: 3,11. Tillgänglighet: Köpt på Viking Mariella Taxfree. Pris: 4:50 € för 330 ml. Bäst före: 28 OCT 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar