2016-10-30

S:t Eriks Kocklandslager

Bild: Galatea.
S:t Eriks Bryggeri har ett samarbete med Svenska Kocklandslaget. Som en del i detta har de tillsammans skapat Kocklandslager, en amerikansk lager på 5,2 %. Det är en SMASH på pilsnermalt och Citra-humle.

Färgen är klart gul, vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker snabbt ner till ett ojämnt lock. Lite rester blir kvar på glaset.

Doften är ren och tydlig med apelsinjuice-sötma och citrus-beska: Grapefrukt, lime och lite pomerans. Gummi och ängsblommor i bakgrunden. ”Okomplicerad och fräsch” är en bra sammanfattning.

Smaken startar även den friskt och rens med beska toner och en rejäl fruktig sötma. Lime, grapefrukt och omogen apelsin. Passerande beska örter. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är mjukare och mer balanserad. Franskbröd, citronjuice och lite citronsyra. Det korta slutet är rent och besk-sött.

Kolsyran är rätt lätt för en lager, de mjuka medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Pilsnermalt. Citra-humle och en ren lagerjäst. Det blir en ren och lättdrucken amerikansk lager som ändå har tillräckligt mycket smaker för att bli intressant.

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 16 september 2016 (lagerstatus). Pris: 21:90 för 330 ml. bäst före: 31-05-2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar