2016-10-03

Nordic Kiwi Southern Pale Ale

En relativt ny spelare på den svenska bryggarscenen är Nordic Kiwi Brewers från Ekerö. Deras USP är att de bara brygger med humle från Nya Zeeland. Som i den här, Southern Pale Ale på 3,5 % som innehåller Mouteka, Nelson Sauvin och Waimena.

Lite öl bubblar upp ur flaskan när jag öppnar kapsylen. Den dimmiga vätskan är guld-bärnsten, det tre fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt och det sjunker långsamt ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är besk-söt med exotiska frukter och blommiga toner. Lite gummi och gräddgodis i bakgrunden. Den känns rätt så ren.

Smaken startar med en kraftig och passerande ren beska, som följs av lätta blommiga/fruktiga toner och gräddgodis. Den är relativt torr, lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är medelbesk med syrliga gröna druvor, limejuice, bananskal ock en aning vanilj. Avslutningen är sedan besk-torr med syrliga exotiska frukter i bakgrunden.

Kolsyran är kraftig, de små friska bubblorna är långlivade. Vätskan är på den lättare sidan.

En ren och fräsch APA med tydliga smaker av den moderna humlen, kroppen är kanske lite lätt men balansen fungerar i alla fall. Jag blir än mer nyfiken på versionen på 4,6 %. En positiv överraskning.

Betyg: 3,72. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 19:95 för 330 ml (köpt hos ICA Kvantum Signalen). Bäst före: Dec 2016, batch 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar