2016-10-18

Oktoberfestlig Ängöl

Sista ölen ut från Kalmar-resan är en som jag har vaga positiva minnen av: Oktoberfestlig Ängöl från bryggeriet Ängöl. Det är en märzen på 5,8 % som jag har druckit (men inte recenserat) tidigare och då tyckt att den varit ovanligt balanserad och god…

Annars gillar jag generellt inte oktoberfest-öl: Jag tycker att de i allmänhet blir översöta, tunga och kvalmigt alkoholiga.

Färgen är koppar-guld, vätskan är nästan klar. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker långsamt ner till ett tjockt lager lämnandes tjocka rester på glaset.

Doften är lätt/ren med maltig/sädig sötma, lite knäck. Aningar av mineraler, hö och torkade blommor.

Smaken startar med en passerande kryddig beska. Knäck, fullkornsbröd, hö och torkade blommor. Medel till stor kropp. Växande kemiskt kryddiga toner i eftersmaken såväl som maltkarameller, torkade sträva blommor och lite alkohol. Aningar av majs och spannmål. Avslutningen är mjukt maltig med lite blommig humle och ren alkohol.

Kolsyran är medelstark, de friska medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Nej. Den här var inte alls så snyggt rent torr som jag mindes den. Allt funkar, utom eftersmaken som har åtskilligt av felsmaker som snurrar runt. Trist.

Betyg: 3,28. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment kring Kalmar. Pris: 29:90 för 500 ml. Bäst före: 12.03.17.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar