2016-10-04

Nils Oscar Vinjak Barrel Old Ale

Bild: Nils Oscar
För några år sedan köpte Nils Oscar ett stort begagnat ekfat från Slovenien, där det tidigare lagrats den lokala brandyn Vinjak. Nu har fatet åter monterats för att fyllas med en engelsk strong ale. Efter mognaden har resultatet blivit Vinjak Barrel Old Ale på 8,2 %.

Färgen är brun, vätskan klar. Det fingertjocka varmvita skummet sjunker snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är lätt rostad med torkade frukter – fikon, aprikoser, lite jordgubbar och torkade bananer. Lite alkohol, brandy/bourbon och en aning av russin. Den känns torr, mjuk och lite lättare än väntat.

Smaken är medelsöt med en passerande mintig beska. Torkade frukter och farinsocker/knäck. Blommiga toner och en lätt antydan till choklad. Medelstor kropp. Det finns en växande sötma i eftersmaken liksom värmande alkohol (som inte blir het), fikon och trädsav. Avslutningen har knäckig sötma med lite ek och en lätt men ändå tydlig beska.

Kolsyran är medelstor, de medelstora bubblorna är vassa och kortlivade. Vätskan är något kladdig.

Fatlagringen av den här ölen har tagit bort för mycket av kroppen. Som den är nu känns den tunn och nyansfattig. Troligen kommer det senare att gå över med några års lagring. 

Betyg: 3,19. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 16 september 2016 (lagerstatus). Pris: 49:90 för 330 ml. Bäst före: 01/09/2022.

Bild: Nils Oscar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar