2016-10-23

Brutal Brewing Toasted Christmas Lager

Bild: Spendrups.
23 oktober.

Två månader och en dag kvar till julafton.

Så det är väl lika bra att hugga i med säsongens första julöl… Det blir en folköl från Spendrups internbryggeri Brutal Brewing: The Toasted Christmas Lager. 3,5 %. Pilsner, Münchner, Mörk Karamell, Caraaroma och Melanoidinmalt. Magnum, Perle och Amarillohumle. Bland annat. Jag har tolkat det som en wienerlager.

Färgen är djupt mörk-brunröd, vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är varmt ljusbrunt, och det sjunker långsamt ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är sött fruktig med rostat maltiga toner av rostade nötter, mörk choklad, mogna röda äpplen och plommon. Aningar av hö och torkade bananer.

Smaken startar rätt tunt med lite rostad malt. Den blir större med rödrostad malt, fruktiga/blommiga toner liksom smörkola, pumpa och blandade kryddor (mest muskotnöt). Medelstor kropp. Eftersmaken har viss ren beska, lagrad ost, apelsinskal och sött mörkt bröd. Avslutningen är bittersöt med söt deg, melass och citrusskal.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är mjuka och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Jag är faktiskt imponerad över den här ölen, massor av mjuka komplexa smaker för att vara en folköl. Riktigt trevlig.

Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 15:50 för 330 ml (flaskan köpt hos Maxi ICA Stormarknad Linköping). Bäst före: 29.03.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar