2016-10-17

Diabolisk Ängöl

Det kändes plötsligt som om det vore dags för något belgiskt och mörkt. Vilken tur att jag har en flaska från semesterns besök i Kalmar: Diabolisk Ängöl från Ängöl, en dubbel på 8 %.

Jag har faktiskt ett klart minne från den första gång som jag träffade på den här ölen, det var på Beer Expo 2011: Kärlek vid första klunken, jag var imponerad över hur bra och belgisk den var. Nu har inte Ängöl primärt gått vidare på det belgiska spåret, men den här hänger kvar. Hur är den nu, fem år senare?

Färgen är mörkt brun, vätskan är nästan klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och beige, och det sjunker ner till ett tjockt lager utan att lämna några rester på glaset.

Doften relativt lätt med fruktig sötma och röda bär, mjuk maltighet. Lite jäst, aningar av hasselnötter och kakdeg.

Smaken är mjuk och lite lätt med en tydlig ren beska. Den är genomgående torr. Växande alkohol, röda bär och mörkt bröd. Lite mineraler och mogna söta frukter. Medel till stor kropp. Den lätta eftersmaken har ren värmande alkohol, fullkorns-toast, mogna röda frukter och bär. Passerande söt deg. Slutet är kort och strävt med körsbär och plommon.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Jo, det är en bra dubbel, ren och snygg med de rätta smakerna. Enda problemet är att den genomgående är för lätt och liiite för torr.

Betyg: 3,49. Tillgänglighet: Lokala småskaliga sortimentet kring Kalmar. Pris: 48:90 för 500 ml. Bäst före: 16/08-17 (eller 19, stämpeln är kladdig).

2 kommentarer:

  1. Sven-David Svensson17 oktober 2016 kl. 08:35

    Denna öl har jag provat. Den är recenserad av mig på Svenska Ölfrämjandets gamla hemsida. http://arkiv.svenskaolframjandet.se/node/4512 God öl men det är ingen öl som man dricker några stora mängder av eller speciellt ofta Den passar bäst som en vinter värmare eller efter maten.

    SvaraRadera
  2. God öl! Grym att glazea fläsk med!

    SvaraRadera