2016-10-15

Åter till skafferiet

I går, efter förberedelserna inför Öppen ölprovning – Göteborg så orkade jag inte riktigt göra någon riktig ölrecension.

Så jag beslutade mig för att ta fram ett par sparade öl ur skafferiet. Sådana som jag recenserat tidigare. För att kolla hur de gått med dem.


Fast den där hade jag visst inte recenserat… Och inte den där heller… Och den där är för stor för i kväll… Och den där kan ju vara kul att spara ett år till så den blir 10 år… Och den där passar nog bäst till jul…

Bild: Galatea.
Den här hade jag dock redan skrivit om: Samarbetesölet S:t Eriks & Samuel Adams Transatlantic Belgian Red Strong Ale (recension). Den släpptes i februari 2015. Jämfört med då är det först skummet som skiljer: Nu är det helt frånvarande. Det finns också en hel del fällning på flaskans botten.

Smaken är lite mer avrundad än då, och mer fokuserad. Knastertorr med tydligt syrliga toner av tranbär och lite lingon. Jästen är helt borta.

God, men ingen större utveckling.


Sedan hittade jag en flaska historisk mild, Buxton Ring Your Mother, (recension) inspirerad av ett XXXX-recept från 1832.

Nu är inte flaskan ens ett år (den släpptes februari 2016), så alltför mycket lär inte hänt med denna öl på 9,5 % men ändå:

Den ser likadan ut som då med brun vätska och visst vitt kompakt skum. Smaken är fortfarande intensiv med knäckig kolasåsig malt, en kraftig ren beska och dito alkohol.

Själva definitionen av en mild på den tiden var att den skulle drickas färsk så lite ”fel” känns det att lagra, men å andra sidan har det inte hänt någonting med den sedan tappningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar