2016-09-14

Stone Mocha IPA

Bild: Stone.
Maten var uppäten och jag hade fortfarande en stund innan tåget till Linköping skulle avgå. Dessertöl? Jag tittade igenom kranarna. Och fastnade för deras ”Crazy Tap”: Stone Mocha IPA från Stone Brewing Co. En stark AIPA på 9 % bryggd med kakao och kaffe.

Den klara vätskan är djupt brunröd, det två fingrar höga luftiga skummet är vitt. Lite rester av det blir kvar när det sakta sjunker ner.

Kaffe dominerar doften, mer åt kallbryggt än vanligt. Lite rostade toner, viss syra/beska. Den är oväntat balanserad.

Kaffekarameller och kaffe-sirap dominerar smaken, utan större sötma. Viss beska och syrlighet. Grapefrukter och kallbryggt kaffe – stora smaker. Medelstor kropp. Eftersmaken är kraftig med kaffe och torkad frukt / nypon. Jämn beska under tid. Ren, snygg och balanserad. Kaffekarameller och växande beska i slutet, som också har drag av bananlikör. Ingen noterbar alkoholsmak förrän sist i slutet.

Stor kolsyra, stora långlivade bubblor. Mjuk vätska.

Mindre av IPA, mer av kaffe. Dock utan att få några stout-liknande rostade toner att tala om. Jag hittade inte heller några kakao/chokladtoner. Välgjord.

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 99:00 för 300 ml.

2 kommentarer:

  1. Låter trevligt, man kanske skulle knipa en flaska eller två på fredag då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har, efter att ha druckit några mindre lyckade försök för 10-15 år sedan, varit väldigt skeptisk mot ljusa kaffeöl. Men den här fungerade uppenbarligen.

      Radera