2016-09-16

Skellefteå Backens Mild

Så stod flaskorna äntligen på Systembolagets hylla. Den första i stilen mild ale i det fasta sortimentet. Kanske också den sista? Mild är, trots allt, en i stort sett utdöd stil, vars popularitet var som störst i England från sent 1800-tal till början av 1960-talet. Men bara då, bara där.

Det var alltså med viss förvåning jag såg i lanseringsplanen för ett drygt år sedan att en mild skulle in i det fasta sortimentet. Mina förväntningar sänktes något när jag sent i höstas fick reda på att den bästa svenska versionen jag då druckit, Ocean Dark Mild, inte vunnit inköpsprocessen. Och ytterligare när jag läste vilka som vunnit slotten: Skellefteå Bryggeri (tidigare Kallholmens Maltbryggeri).

Men så drack jag några flaskor av Backens Mild (3,8 %) och blev lite lugnare. För det här är inte så illa…

Färgen är mörkt rubinröd med lite brunt, vätskan är klar. Det två fingrar höga luftiga skummet sjunker ner till ett tunt lock utan att lämna några rester efter sig.

Doften är ganska lätt och maltig med nötter, röda bär, melass och rostat bröd. Ganska mycket knäckebröd och lite Finn Crisp. Den är inte speciellt tung eller söt.

Smaken är maltig och mjuk utan större sötma. Hasselnötter, knäckebröd, hårdstekt kött och en lätt ton av höig beska. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har än tydligare toner av brun malt, knäckebröd, mörkt rågbröd (pumpernickel) och lite hö/torkade blommor. Den milda avslutningen innehåller lite deg och en aning av anis/fänkål.

Kolsyran är mild till medelstor, de små friska bubblorna långlivade. Vätskan är lätt och något mjuk.

En helt okej mild, men den saknar lite av det djup, den sötma och chokladighet jag gärna vill ha i en mild. Mycket lättdrucken, som det ska vara.

Oväntat trevligt att kunna sitta ute på balkongen klockan nio en kväll i mitten av september och recensera en öl. Trevligt, och mörkt.

Betyg: 3,42. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2016. Pris: 14:40 för 330 ml. Bäst före: 2017-03-16 (batch 866).

2 kommentarer:

  1. Testa Backens Bitter, den andra ölen i Skellefteåbryggeriets fasta sortiment på systembolaget.
    En bra öl!

    SvaraRadera