2016-09-27

Nikolai Sinebrychoff Brewmasters Collection India Pale Ale

Okej, jag har provat Olvi IPA (recension). Hur är då en finska huvudkonkurrentens version av konceptet? Annorlunda.

Den IPA som Sinebrychoff släppt är till att börja med engelsk och inte amerikansk i stilen. Alkoholhalten är 4,6 % och det är en del av deras Brewmasters Collection-serie: India Pale Ale.

Den klara vätskan är gyllene , det fingertjocka skummet är varmvitt och kompakt. Det sjunker långsamt och lämnar en del rester efter sig.

Doften är lätt örtig med en humlig beska. Blommor, knäck och viss sötma med en ton av apelsinmarmelad.

Smaken startar balanserat men än lätt rund tydlig beska, blommiga toner. Den avtar lite och ger plats ät torkade blommor, mogna aprikoser och lite syrliga krusbär. Lätt till medelstor kropp. Ren eftersmak, syltade apelsinskal, antydan till alkohol och mogna äpplen. Slutet fortsätter i samma stil med lite metall.

Kolsyran är medelstor, de medelstora bubblorna känns mjuka. Medelmjuk vätska.

Lättdrucken, lätt, ren och utan spår av modern humle. Passar utmärkt med indisk mat. På burken berättar bryggaren Sara Pöyri om ölen (bara på finska, men Google Translate lyckades hyfsat med den). Så då blir det lite extra spännande när jag inser att en öl med väldigt liknande etikett och namn fast lite starkare också finns hos danska Carlsberg: Brewmaster Collection India Pale Ale. Ho hm hm hm…

Senare uppdatering: Jag har fått veta att de tre ölen i serien (förutom den här finns California Steam Beer och Irish Red Ale) är förutom styrkan desamma i Finland och Danmark. Samt att de bryggs i Falkenberg.Till det finns American Pale Ale i Danmark och Belgian White i Finland (brygd i Litauen).

Betyg: 3,54. Tillgänglighet: Finska dagligvarubutiker (denna köpt hos Kantarellen). Pris: 2,79 € för 500 ml. Bäst före: 18DEC16.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar