2016-09-23

Kackelbryggeriet ÖPA

Jag fortsätter med ölen från sommarens resa till Kalmar, den här gången kommer ölen från Kackelbryggeriet på Öland. Ett för mig nytt bryggeri, grundat 2014. Först ut blir en APA på 4,9 %, bryggd för att fira staden Borgholms 200-årsjubileum: ÖPA Öland Pale Ale.

Färgen är ljust guld, vätskan är lite dimmig. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och vitt, och det sjunker sakta ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är medelsöt med blommiga och fruktiga toner. Lite kryddor, nymålad färg, kemiska fenoler, lite knäckebröd och höga alkoholer. Den känns lite oren.

Smaken startar lite humligt med fruktig beska. Lite blommiga-kryddiga toner, men också tydliga smaker av plast, målarfärg och smörjolja samt en aning salt. Ren sötma, vitpeppar och mogna bananer. Medelstor kropp. Den korta eftersmaken har en kryddig beska, färg och plastfabrik, vörtig sötma och lite trälim.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är lätt till medelmjuk.

Den här ölen påminner mig om de första stapplande stegen som de nya svenska bryggerierna när de dök upp i mitten av nittiotalet, på ett inte helt positivt sätt. Undrar hur den här jäst egentligen? Det här känns inte färdigt för försäljning…

Betyg: 2,22. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment på Öland och i Kalmar. Pris: 24:50 för 330 ml. Bäst före: Utgången av NOV (troligen 2016).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar