2016-09-12

Norrköpings Fanatikern på Curvan

Bild: Norrköpings Bryggeri.
Ölentusiaster har ofta ”vita valar”. Öl som är svåra att få tag i och högt eftertraktade. En del är beredda till långa resor och höga utgifter för att få smaka av dem.

Själv försöker jag undvika det träsket, det leder oftare till besvikelser än något annat.

Det finns undantag: En öl som jag varit riktigt sugen på att få dricka, men verkligheten har satt käppar i hjulen för mig när chansen väl har dykt upp. Fanatikern på Curvan, ett öl som Norrköpings Bryggeri gjort tillsammans med supporterklubben Peking Fanz.

Som öl betraktat kanske inte så märkvärdig, det är en lättdrucken APA på 5,2 %. En maltbas på pilsner och palemalt, amerikansk och engelsk humle och amerikansk alejäst. Den säljs enbart på tre krogar i Norrköping (Boom Boom Room, Lilla Krogen och Saliga Munken Angry Bull), alla inom 2 kilometer från bryggeriet.

Men nu är jag en fanboy till Norrköpings Bryggeri och Peking-supporter så jag har verkligen velat dricka den här ölen. Jag trodde den varit slut sedan strax efter premiären 22 juli men på Boom Boom Room fanns det faktiskt några flaskor kvar!

Klar vätska, guldfärgad. Stort vitt luftigt skum. Det blir kvar fina rester när det långsamt sjunker ner.

Doften har söta humle/frukt-toner. Apelsinsaft och ganska mycket knäck/kola. Den är något oren.

Smaken startar fruktigt sött med apelsinsaft och -skal. Medelstor beska, växande sötma och lite citronsaft. Medelstor kropp. Växande alkohol i eftersmaken, som är rejält (rent) söt. Det finns också lite sträva citrusskal. Fruktigt sött slut, mestadels med ananas och apelsiner.

Kolsyran är medel till lätt, de medelstora bubblorna kortlivade. Vätskan är något kladdig.

Genomgående för söt, men annars en helt OK APA. Skönt att ha fått bocka av den.

Betyg: 3,26. Tillgänglighet: Se ovan. Pris: 60:00 för 330 ml. Bäst före: Ingen märkning på flaskan, men jag vet att den är bryggd 28 juni och flaskad 19 juli. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar