2016-09-06

Big Alice Brewing Sour One

Tidigare i somras åkte en gammal vän till mig en roadtrip i USA, och tog med sig två lokala öl som han köpt där han stannat till. Min tacksamhet är såklart stor för detta.

En av dem är en amerikansk sur/vildjäst öl på 4,5 % från Queens, New York. I burken med påklistrad etikett finns Sour One, som fått sitt namn av att beskan ligger på 1 IBU. Bryggeriet heter Big Alice Brewing.

Jag är den första som skriver en recension av denna öl på Beer Advocate, så helt vanlig verkar den inte vara…

Färgen är bärnsten-orange, vätskan grumlig. Det låga skummet försvinner iväg snabbt och lämnar efter sig något som mest påminner om ofiltrerad äpplejuice.

Äppeljuice återkommer i doften. Syrliga mineraler, lite röda äpplen och en oren ton av textilplåster. Lite vinäger, möjligen.

Smaken är sur-syrlig och lite besk, det finns också en sötma som påminner om sötad kondenserad mjölk, knäck, röda bär och nypon. Aningar av textilplåster, jord och jod. Medelstor kropp. Eftersmaken blir lite sträv med växande tung sötma, gröna äpplen och an aning av kolakakor. Det sur-syrliga slutet har toner av mineraler, maskrosor och syrligt fruktgodis.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är vassa. Vätskan är sträv och lite tjock.

Sötman gör den här ölen svårdrucken efter ett tag, och jag uppskattade inte helt de där plåster-tonerna.

Betyg: 3,02. Tillgänglighet: Köpt i USA. Pris: Gåva (burk på 473 ml). Bäst före: Saknas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar