2015-07-01

Dugges Organic Kellerbier

För en tid sedan frågade jag mina Facebook-följare om det fanns några riktigt bra öl bland de svenska som man kan beställa styckvis. En handfull förslag dök upp, och jag handlade en av varje.

Den första att skärskådas blir Organic Kellerbier från Dugges, en ofiltrerad och opastöriserad kellerbier humlad med tysk Hersbrucker. 5,2 %.

Den gyllene vätskan är i stort sett klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt. Det sjunker ner rätt kvickt utan att lämna några rester efter sig på glaset.

Den kraftiga doften domineras av nybakt vetebröd, öljäst, lätt ren alkohol. blommig sötma och en lätt höig beska, marsipan och pilsnermalt.

Smaken inleds med en vass stark sötma. Hö, nyskurna snittblommor, surdegsbröd och blommig humle. Medelstor kropp. Eftersmaken har en sakta växande och något metallisk beska, sackarin-sötma och lite mineraler. Avslutningen innehåller såväl fruktgodis som alkohol.

Kolsyran är kraftig, de många stora bubblorna är långlivade. Vätskan är något kladdig.

I grunden är det här en välgjord, oväntat klar, lätt och trevlig kellerbier, men den intensiva sötman förstör stora delar av upplevelsen för mig.

Betyg: 3,2. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment, styckvis beställbar. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 2016-05-26 (batch T486)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar