2015-07-18

Öppen ölproving - Veteöl

Dörrarna till nybyggda delen är på plats.
Så var det för en gångs skull en andra provning hos De Klomp samma månad, och det blev Veteöl. Om jag tolkar mina filer rätt så är det femte gången för mig med detta tema, delvis för att Bobo inte gillar typen.

Lite mer än tjugo gäster trotsade sol och vind för att få i sig fakta och följande öl:
  1. Kronenbourg 1664 Blanc inledde. ”Smaken är läskande frisk med toner av örter och citron och en liten ton av bröd.” tycker importören Carlsberg. Sockerkladdigt lamonadig med massor av aprikoser, tycker jag. Rätt god för att vara den typen av öl, dock. 
  2. Avery White Rascal hade lite mer humle och beska (det var inte svårt) men höll sig mer åt det klassiskt belgiska än amerikanska. Trevlig och rätt lit Hoegaarden Wit
  3. Weihenstephaner Kristal är den vanliga hefeweizen, men filtrerad. Givetvis hittas toner av kryddnejlika och mogen banan, men den kändes lite lättare och mindre komplex än den vanliga. Min favorit på den här provningen.
  4. Sigtuna Weizen är en relativt ny öl, en tysk hefeweizen med amerikansk humle. Och detta märktes med toner av citrusfrukter och lite rejälare beska.
  5. Vedett Extra White är en klassiker på De Klomp, och brukar rekommenderas till musselgrytorna. Läskande med en tydlig ton av vetemjöl i eftersmaken.
  6. Siren White Tips var alltså sist ut, och här var det (förhållandevis) rejält med humle, grapefrukt och kåda. En trevlig kontrast mot de andra ölen.
Handuppräckningen var rätt jämn mellan Sigtuna och Weihenstephaner. Nästa vecka, 25 juli 2015 16:00, återkommer Bobo med full svada och sex olika Session-IPA!

I utbyggnaden händer det saker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar