2015-07-27

Grebbestad IPL

Grebbestad Bryggeri har ända sedan starten 1994 varit inriktade på lageröl, med dubbelbocken Lunator som med rätta mest kända öl. Rätt logiskt att de nu bryggt en India Pale Lager/Double Pilsner på 6 %: IPL är humlad med såväl Cascade och Citra som Magnum och Perle.

Vätskan är helt klar, färgen mörkt guld – koppar. Det fingertjocka skummet är vitt. Det håller sig kvar ett bra tag och lämnar en del rester efter sig på glaset.

Doften är mjuk med såväl citrus som blommor. Söt knäck och en aning smörkola. Påminner mer om en svag bock än en modern IPL.

Smaken startar med en medelstor beska och en torr maltbas. En hel del blommig humle och citrusskal. Deg, marsipan och lite gröna växter. Medelstor kropp. Eftersmaken är ren förutom en sträv grön smak. Kakor och beska örter. Avslutningen är söt med mjuk beska och gröna växter.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna kittlar tungan. Vätskan är medelmjuk.

Grebbestad vet precis hur man brygger en traditionell lager. Att hantera modern humle verkar de inte riktigt lika bekväma med, speciellt om tanken är att ölen ska ha rejäl humlighet. Efter ett par ytterligare klunkar kommer jag plötsligt på det: Det var ungefär såhär de första svenska IPA-försöken smakade kring sekelskiftet…

Undrar vilka andra öl som lämnades in i den här offertomgången? 

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2015. Pris: 23:90 för 330 ml. Bäst före: 06 ÅR 16.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar