2015-07-09

Siren / Omnipollo / Niklas Johansson Life Is A Peach

Den andra vinnaren av Omnipollos tävling för svenska hembryggare vanns av Niklas Johansson, som fick brygga sin öl kommersiellt hos Siren Craft Brew i England: Life is a Peach är en AIPA på 6,4 %. Förutom de vanliga ingredienserna har persikor och laktos tillsatts.

Färgen är kallt guld (7 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker ner till ett tjockt fast lock. En del rester blir kvar på glaset.

Doften är torr-syrlig-besk, jästprofilen påminner mer om Saison än IPA. Toner av exotiska frukter som carambole, omogen kiwi och gröna vindruvor.

Smaken startar torrt och beskt. Växande söta fruktiga toner av persikor/aprikoser och söta apelsiner. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en mjuk och ändå intensiv sötma, torra smaker av gröna/omogna frukter och citrusskal. Avslutningen är söt med balanserande beska, sött-syrligt fruktgodis och lite plommon.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna kraftiga och långlivade. Vätskan är mjuk och något tjock.

Det här var en verklig smak-bergochdalbana: Smaker kom och gick på ganska oväntade sätt. Ibland var det bara konstigt, ibland jättegott. En oberäknelig öl, som därför inte får något toppbetyg. Även om det här är en tävlingsvinnare hade jag lätt sett den här ölen som en ren Omnipollo-produkt, eftersom fantombryggeriet verkar vara i en period av öl med frukt och laktos just nu.

Betyg: 3,72. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 5 juni 2015 (lagerstatus). Pris: 39:90 för 330 ml. Bäst före: 110516 (batch G428).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar