2015-06-30

Sinebrychoff Porter

Jag har lätt för att bli bitter och gräma mig.

Som första kryssningen jag gjorde med Silja Galaxy, våren 2010. Det var ett tag sedan, men en sak har gnagt sig fast i mitt minne: I puben Joe's Place sålde de ut ett parti av Sinebrychoff Porter till vrakpris. Tror att det var en låda 12 halvlitrar för 10 €.

Jag stod och glodde på den där skylten flera gånger, men kom till slut fram till att jag inte orkade bära på en hel låda öl när jag skulle hem.

Och efter att ha insett hur mycket jag gillade denna baltiska porter från Carlsbergägda Sinebrychoff på 7,2 % och insett hur lämplig den är att lagra så har jag varit småbitter över detta beslut.

Jag fick i alla fall lite tröst när den så småningom kom in på Systembolaget, även om jag sedan ständigt glömde att köpa hem.

Färgen är mörkt brun, nästan svart (100 EBC), det tre fingrar höga skummet är brunt och kompakt, och det sjunker långsamt ned. En hel del rester blir kvar på glaset.

Doften är något söt och tungt rostad. Robusta toner av svarta vinbär, gummi, gräddig choklad, vaxbönor, lakrits och en lätt beska.

Smaken är medelsöt med en lätt ton av rökta charkvaror, svarta vinbär, söt lakrits, mörk choklad och katrinplommon. Medelstor kropp, som blir lättare av lite högre temperatur. Eftersmaken är rik och mjuk med apelsinskal, mörk choklad, mjuk espresso, katrinplommon och torkade nypon. Slutet är långt och elegant med röda bär och en aning träkol.

Kolsyran är kraftig utan att bli vass, de långlivade bubblorna är små och mjuka. Vätskan är medelmjuk utan kladdighet.

Ett utmärkt exempel på en överjäst baltisk porter. Rik, elegant och helt utan övertyngd eller alkoholtoner.

Betyg: 4,43. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2013. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 04.11.2015 (E338 4 L).

1 kommentar:

  1. Bara att hålla med. Underbar öl.Riktigt komplex
    /Uffe

    SvaraRadera