2015-07-20

Gänstaller Oppigårds Slåtteröl

Akkurat, ölkrogen i Stockholm som brukar nämnas som en av världens bästa, fyller 30 20 år i år. För att fira detta lät man en av deras stamleverantörer av öl, Oppigårds, åka ner till en av deras andra favoriter Gänstaller-Bräu i Bamberg för att brygga deras amerikanska lageröl Slåtteröl på traditionellt sydtyskt sätt: Öppna kylskepp och (tror jag) dekoktionsmäskning. Resultatet blev en ljus lager på 5 %: Gänstaller Oppigårds Slåtteröl.

Färgen är gul med en aning guld (6 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka luftiga vita skummet sjunker ner snabbt till ett tunt ojämnt lock.

Doften är något söt med massor av mjuk pilsnermalt. Aningar av gräs, klöverblommor, hö och nybakt formfranska. Lätt ren beska. Den är mycket balanserad, elegant och komplex.

Smaken är extremt mjuk med massor av färskt bröd, hö och blommor. Aningar av smör och mineraler i bakgrunden. Ren måttlig beska. Eftersmaken är om möjligt ännu mer mjuk och följsam med en lätt aning av apelsinskal, men den handlar nästan bara om malten: Surdegsbröd, lite knäckebröd och en lätt aning av flingsalt. Avslutningen har toner av bröd och blommor.

Kolsyran är lätt, de många medelstora bubblorna är kortlivade. Tillsammans med den medelmjuka vätskan känns det nästan som att dricka en självrunnen öl i Franken.

En fantastisk lager, med bara en uns av modern humle. Tillräckligt för att göra denna öl friskare än många av de andra frankiska lagerölen. Jag är kär.

Min frus farmor brukade påpeka att man aldrig skulle köpa några varor av utgående modell eller sort: "Tänk om man fastnar för den, då kan man aldrig mer köpa den. Och då blir man besviken!" var hennes visdomsord som ringer i mina öron nu när jag inser att det inte finns mer av denna kvar inom en radie om 10 mil. Vilket är tråkigt värre eftersom jag gärna hade velat ha en låda hemma inför kommande semester.

Betyg: 4,83. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 3 juli 2015 (lagerstatus). Pris: 28:90 för 500 ml. Bäst före: 20.01.16 (batch F).

3 kommentarer:

 1. Uppdatering: Portersteks-Johan tipsade om att beställa mellan butiker, och väl inloggad såg jag att det fanns dryg 8.000 flaskor kvar i webblagret. Bara att klicka sig lycklig!

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson21 juli 2015 kl. 07:59

  Denna öl har jag smakat. Den är väldigt god. Det behövs flera sådana öl på Systembolagets hyllor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Men jag förstår också att det är svårsålt. Mycket enklare idag att få ut en tydlig och stor modern IPA.

   Radera