2015-07-05

Öppen ölprovning: Stout


Gårdagens provning på De Klomp… Var varm. Fast jag har för mig att jag varit med om värre, innan ventilationsombyggnaden. Temat var Stout och det knappa tjugotalet gäster fick följande öl att prova:
  1. Weihenstephaner Stout. Det känns som om det hade varit helt otänkbart för Weihenstephan att brygga öl utanför de traditionella tyska stilarna för bara 10 år sedan. Inte så nu. En traditionellt kaffe-chokladig engelsk stout, ren och behaglig. 
  2. Dupont Monks Stout är en återuppväckt öl, ursprungligen bryggd på 1950-talet. Lite stallig/rökig i doften, men mer åt kallt kaffe och tuff beska i smaken.
  3. Sierra Nevada Stout är ett tysligt exempel på hur den amerikanska vågen startade med öl som var som de brittiska, bara lite större och mer. Massor av harmoniska smaker och torr. 
  4. Från Österrike kom Bevog Baja Oatmeal Stout, en knastertorr öl helt utan humlekaraktär men myckat sträva kryddor från havren. 
  5. Young's Double Chocolate Stout var under tidigt 00-tal en av de mer ”annorlunda” och ”spännande” ölen som fanns i det ordinarie sortimentet. Så icke längre: Nu kändes den bara söt och smakade enbart godis med chokladarom.
  6. Sist ut och med råge starkast i gänget: PangPang Cookie Stout. En belgostout som var en tydlig vattendelare med sin intensiva sötma och knäckiga vaniljsmak. Jag gillade, och imponerades över att det inte fanns någon alkoholsmak alls.
Handuppräckningen vanns av Sierra Nevada Stout.

Nästa vecka, 11 juli, återkommer Bobo med Frukt- och suröl. Och så efter det så återkommer faktiskt jag med Veteöl den 18 juli.

Bild: Björn Öberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar