2015-07-17

Ölbloggarstafett 2015: Lästips


#ölbloggstafett2015

Idén kom ursprungligen från Joel Linderoth, ölskribent på Expressens Mitt kök. Han mindes den ölbloggar-stafett som vi båda medverkade i 2010 (mitt bidrag hittas här). Det var ju kul, varför inte köra den igen? Så blev det, jag högg tag i organiserandet och snabbt ställde sju skribenter och medlemmar i SÖF upp. Det finns plats för fler, hör av er i så fall.

Jag fick mitt ämne av Uffe på Karlströms Malt:
[…] Med detta skrivet så är det då dags för mig att lämna vidare stafettpinnen till Magnus Bark på Ofiltrerat. Jag var frestad att skicka med en liknande fråga om Magnus favoritbryggeri i Sverige men det känns lite för billigt. Magnus var under en tid Ölbloggaren med stor bokstav i Sverige. I mångt och mycket håller han kvar den platsen även om det finns flera andra kanaler att välja mellan. Som ledande ölskribent och eftersom jag vet att du läser väldigt mycket så skulle jag vilja höra lite om dina favoriter. Det kan vara en skribent, en enskild artikel, en bok eller varför inte något av varje. Lyft fram några positiva läsupplevelser som du vill dela med dig av.
Efter en del funderande så blir det hela 10 texter (i varierande form) som genom åren format mitt ölintresse/skrivande, i något slags kronologisk ordning:
  1. Michael Jackson
    Det går inte att komma förbi denne gigant bland ölskrivare, det var han som under 1970-talet definierade hur man fäster öl i ord. Och som började rita upp det stilträd som vi idag fortfarande förhåller oss till. Oavsett om man läst hans böcker eller inte så följer man som ölskribent i Michaels fotspår.

    Mina exemplar av Stora Boken Om Öl respektive Stora Ölboken och Beer Companion blev vältummade under sent 90-tal och tidigt 00-tal. Mindre nu, dock: Mycket av den (Brittiska) ölhistoria han beskrev har visat sig vara rena myter som han traderat vidare från sin uppväxt på puben.

    Avsnitten om övriga världen är givetvis föråldrade, de är trots allt skrivna för 15-20 år sedan. Böckerna är trots det fortfarande väldigt läsvärda, inte minst när han kommer in på belgisk öl.
  2. Todd och Jason Alström / Beer Advocate / Beer Advocate Magazine
    När jag kring sekelskiftet blev allt mer intresserad av öl i alla former hade fanns det inte så mycket information om öl på nätet. Om ett bryggeri hade en hemsida var det oftast något statiskt med bilder på bryggverket, några flaskor och en uppmaning om att ringa om man hade några frågor.

    Sökte man efter ölsorter så hamnade man oftare eller inte på den bostonbaserade sidan BeerAdvocate, som startats 1996. Ursprungligen med tanken att dela med sig av information om var man hittade färsk öl, men allt eftersom blev det mer av recensioner, forumdiskussioner och topplistor. På gott och ont är siten ett personligt och ibland oförutsägbart projekt. Fast mindre nu, den senaste ombyggnaden har de faktiskt förvarnat om.

    Många av recensionerna kommer från grundarna bröderna Todd och Jason Alström, vars korthuggna adjektivsprängda recensionsstil snabbt blev en stor inspiration för hur jag skrev.

    2007 startade de papperstidningen Beer Advocate Magazine vilket lämnade ytterligare plats för deras recensioner, och en insyn i den amerikanska ölvärlden som jag annars inte fått.
  3. Skumgardiner
    Jag var inte först med att blogga om öl på svenska, men det fanns inte heller så många andra när jag startade i juli 2007. Den jag minns bäst nu är Skumgardiner, som höll på i ytterligare några år. Jag vet inte riktigt vilka som skrev på sidan eller var de fanns fysiskt, de var med och påverkade att jag alls satte igång.
  4. Öl är gott, resor är kul
    Signaturen Gyllenbock älskar öl och resor lika mycket, och på ett underhållande sätt berättar han om sina upplevelser utan att bli för för intern eller att hänfalla till tråkiga listor på tickade öl. Jag blir alltid på lite bättre humör av att läsa det han skriver.
  5. Double Bastard Beer Blog
    Plötsligt en dag hösten 2008 var han här, och han var skitsur. På dåliga öl, hycklande importörer, ljugande bryggare, jobbiga myndighetspersoner, klumpiga mässarrangörer och ännu fler dåliga öl.

    Den anonyme bloggaren hyllade det han gillade, men oftare utdelades verbala smockor till de som förtjänade dem. Jag stod förundrat bredvid och var avundsjuk på att någon vågade skrika ut alla dessa obekväma sanningar. Han höll på i ungefär ett år innan han försvann lika snabbt som han dykt upp.

    Några år senare kom han tillbaka igen, då som den något mindre arge Beer Sweden-krönikören Fredrik Berggren.
  6. Ron Pattinson
    När man skriver ölhistoria så läser man i någon redan skriven bok och för det vidare. Ofta är det fel (och kommer inte sällan från nummer 1 på denna lista). Då är man tacksam att brittisk-holländske Ron Pattinson tillbringar långa dagar i de dammigaste arkiven där han allt eftersom ställer upp tabeller över de historiska sanningarna och skapar historiska ölrecept. Utan Shut Up About Barklay Perkins hade vi vetat mycket mindre om gårdagens öl!

    Jag hoppas verkligen att något svenskt bryggeri börjar intressera sig för hans receptsamlingar.
  7. Manker Beer
    Ännu mer avund: Manker och hans gäng vinklar (nästan) alltid det de skriver om till något kul och underhållande. Det ligger mycket hårt jobb bakom deras blogg, men de får det att se så lätt och självklart ut. När jag sitter hemma och tjurar är de alltid på väg till nästa sköna häng. Sveriges bästa ölblogg? Utan tvekan!
  8. The Oxford Companion to Beer
    Den första uppslagsboken om öl kom 2011. Det blev en del bråk om denna tegelsten då, inte för att det fanns en hel del fel i den utan för redaktionens småarroganta attityd till detta faktum. Att ett så stort och banbrytande verk skulle vara perfekt i första upplagan hade varit omöjligt, och ett stort antal rättningar fanns på en nu tyvärr nedstängd site. Trots detta är boken det ställe jag går till när jag behöver en komprimerad sammanfattning av något som rör öl. Jag hoppas mycket och ivrigt på på en reviderad andraupplaga.
  9. Pivní Filosof - Beer Philosopher
    Det är lätt att man fastnar i en värld där alla tycker likadant om samma saker, inte minst så i ölvärlden. Om man läser en argentinsk-tjeckiske författaren och översättaren Max Bahnsons blog så minskar den risken betydligt. Hans åsikter är tydliga: Öl ska vara gott, billigt och berusande (och helst traditionellt tjeckisk). Craft Beer-världen (om den alls existerar) är förljugen, naiv, girig och full av ryggdunkare. Allt deta har han tagit på sig att avslöja och håna.

    Det är delvis tänkt att provocera, och stundtals blir jag själv mycket provocerad. Men jag har också blivit mer kritisk på vad som händer och vad jag skriver om. Tyvärr kan han bli lite enahanda att läsa i längden, men det tar jag gärna.

    Stämningsindikator: Titeln på eboken The Unbearable Nonsense of Craft Beer - A Rant in Nine Acts. Rekommenderad läsning: Texten om hur Gambrinus lurade de tjeckiska ölnördarna.
  10. Allt utom en stor stark
    Sist ut: En bok som både var rätt dyr och tilltagande knepig att få tag i… När Nynäshamns Ångbryggeri började fundera över sin egen historia och vad som egentligen hände när så insåg de snart att de hade en unik berättelse som var värd att spara för eftervärlden. Allt utom en stor stark ser tillbaka på en tid när ett nystartat litet bryggeri inte kunde luta sig tillbaka på någon annans erfarenhet eller använda existerande infrastruktur. En fascinerande berättelse om hårt arbete, envis kamp och goda öl. Jag är osäker på om boken alls finns kvar för försäljning eller hur man får tag i den. Recension finns här
Nå, jag hoppas att det var lite tips på läsning som vidgar ölkunnandet hos er läsare. När jag tittar på listan så är det fler blickar bakåt än framåt, men det är samtidigt blickar från gårdagens framtid.


Nästa etapp av ölbloggstafetten ska springas av Joel Linderoth. Och jag funderar, inte så lite själviskt, såhär:

Alla kan ta en pensel, doppa den i färg och sätta den mot en målarduk. Men ytterst få kan hantverket att skapa en uttrycksfull målning, ett konstverk. Dels måste det finnas en vision i huvudet, dels ska man kunna hantverket att styra sina muskler så att tanken kan få fast form. Skrivande är inte mindre hantverk det, även om det här är mer huvud än hand. Det här är något som jag vet att Joel bemästrar.

Så uppgiften är att ge minst 5 konkreta tips på hur man skriver bättre text, med ett litet extra fokus på ölbloggande.

1 kommentar:

  1. Holy moly! Jag har tagit emot uppdraget, ska utföra efter förmåga....

    SvaraRadera