2015-07-14

En sväng förbi Brewers Beer Bar

Man tar en enda bild och så blir den suddig.
Var förbi Göteborg i söndags, mest för fotboll. Passade på att ta bussen till Järntorget och besöka Brewers Beer Bar på Tredje Långgatan.

Krogen har nu fått en stor trevlig uteservering som jag satte mig vid eftersom jag kommit några minuter innan öppningsdags. Delar av den hade en avspärrning i form av cask-tunnor. En märkt Ölands Gårdsbryggeri. Rena fornlämningen. Tittade mig runt, funderade över kvarterens utveckling senaste åren och insåg att jag skådade gentrifiering i verkligheten.

Strax öppnade ställets ölmästare och fantombryggare Victor. Jag förklarade att jag främst var sugen på något torrt och riktigt utjäst. Han rekommenderade raskt ett par öl från det egna märket All In Brewing, två varianter på det välhumlade veteölet Wheat Seems To Be The Officer Problem: Dels varianten Yellow Label som funnits några år, dels Blue Label som hade jäst med Weihenstephaner-jäst. Den senare var mycket tyngre, maltigare och mörkare. Jag föredrog nog den vanliga versionen.

Tiden gick fort, och på väg ut fick jag prova en slurk av en öl det snackats mycket om: Tropic Thunder som bryggs av Dugges och Stillwater, en syrlig fruktöl. Jag brukar klaga på att dagens fruktöl inte är speciellt fruktiga, men här fanns inga sådana problem: Här var det som att dyka i en pool fylld med färskpressad juice! Ananas, passionsfrukt, mango, mogna bananer och vita druvor noterades.

Magisk. Victor förklarade att de använt sig av fruktkoncentrat för att kunna få i så mycket smak som möjligt utan att störa jäsprocessen alltför mycket.

Sedan väntade åter buss 60 på att ta mig till Gamla Ullevi. Vilket var lite trist, jag hade gärna stannat längre.

3 kommentarer:

 1. "Fruktkoncentrat" låter lite som de mer allmängiltiga, sötade versionerna av suröl... Det är säkert gott men det låter inte så imponerande och tämligen icke-hantverksmässigt i mina ögon. Som en ren filosofisk fråga, finns det en gräns för vad man kan blanda i ett öl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frukt som koncentrerats är väl fortfarande frukt? Ska man skala frukten för att kalla det hantverk?

   Radera
  2. Jag förstår din fråga, men det finns ju grader i helvetet så att säga. Det må vara så att jag är lite konservativ men att bara tillsätta fruktkoncentrat känns som en billig väg mot fruktig öl.

   För att kalla det riktigt hantverk så är väl önskan att de själva gör koncentratet, vilket inte framgick i texten, men om de gör det så hatten av. I annat fall är jag nog fortfarande lite inne på att det är en smula fusk... :P

   Radera