2015-07-25

Bok: Ölbryggarboken - brygg ditt öl hemma


Antalet hembryggarböcker har blivit allt fler under de senaste åren. En av dem är Ölbryggarboken med underrubriken Brygg ditt öl hemma av Peter M. Eronson som kom i slutet av 2014.

Det är inte hans första ölbok: 2009 kom Sveriges ölkrogar (recension), året efter den mycket trevliga Öl - kunskap ger mersmak (recension) och i slutet av 2012  recenserade jag hans Öl från fat och flaska här. Han har dessutom en egen ojämnt uppdaterad ölblogg.

Vid utgivningen av den här fick jag ett exemplar att recensera med orden ”Det är ingen brådska”. Vilket är helt fel sak att skriva till mig. Men nu efter ett mycket drygt halvår har jag läst igenom boken ett par gånger.

Jag har aldrig bryggt öl helt själv, men har hänt med några gånger och har onödigt mycket teoretisk bakgrund till det hela. Det är de ögonen jag har läst den här boken.

Mitt samlade krassa omdöme, för att börja med det,  blir ”en rörig bok som försöker för mycket för antalet sidor”.

Boken börjar med genomgång av malt i teori och praktik. Därefter kommer en genomgång av mäskning (av olika slag) och lakning samt de möjliga rasterna under mäskningen. Här hade jag väntat mig en lika detaljerad beskrivning av vörtkokningen, men i stället hittar jag ett uppslag med en tabell över olika maltsorter följt av en genomgång av råfrukt. Efter detta en intervju med en hembryggare.


Jag har letat, men vörtkoket tas bara upp med några meningen i en punktlista över bryggprocessen, men räknas inte upp i registret. En bagatell kan tyckas, men den här blandningen av faktauppslag, handledning i processen, intervjuer och bilder som lika väl kan vara instruktioner eller stämningsskapare. Det är svårt att följa med i boken oavsett vad man ska använda den till.

Bryggprocessen beskrivs för såväl extraktbryggning, BIAB och helmäskbryggning. För den senare kommer bildinstruktionerna i oordnig på sidan, troligen av layoutskäl:


Andra halvan (knappt) av boken upptas av recept, ofta med buskis-ordvitsande namn som verkar så populära bland hembryggare. En hel del av textsidorna har en bakgrund som jag tror ska ge intryck av marmorering. Det hade kanske funkat och lättat upp, om det inte vore för att exakt samma mönster finns på alla sidor. Fånig detalj igen, men ändå.

Men helhetsintrycket (utan att veta om det är så) blir att det ursprungligen varit en tjockare bok som under någon del av processen bantats ner till 157 sidor, och innehållet har stuvas om under tiden.

Om man plötsligt inser att det vore kul att brygga öl rekommenderar jag i stället Brygg öl av Henok Fentie och Karl Grandin (recension) som första bok: Den är gjord för att bara köra igång (med helmaltsbryggning) och sedan lära sig mer allt eftersom. När man sedan törstar efter mer detaljer och teori så är min rekommendation How To Brew av John Palmer (förstaupplagan kan läsas gratis här), köplänk här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar