2015-06-11

En chans till: Centralbryggeriet Folkes Ofiltrerade Lager

Åter dags för en återrecension av en öl från Centralbryggeriet I Linköping, den andra av de som kom vid premiären för ett drygt år sedan: Folkes Ofiltrerade Lager, en kellerbier på 4,9 %.

När jag drack den första gången (länk) så fick den njugga 2,9 i betyg. Och ser jag i backspegeln var nog det aningen för högt.

Den guldfärgade vätskan är kristallklar, det två fingrar höga kompakta skummet är vitt och det sjunker ned utan att lämna några rester på glaset.

Den mjuka doften har lite toner av deg/jäst och en markerad beska. Lätta blommor i bakgrunden liksom en aning vitkål.

Smaken är frisk med en trevlig ren beska. Lite blommor och en anings smörighet. Småfranskor i den mjuka sötman. Medelstor kropp. Växande beska i eftersmaken liksom något oren alkohol och mer franskbröd. Slutet är medelbeskt med lite gröna växter och aningar av grönsaker/kål.

Kolsyran är medelstor, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Jadå, den har blivit renare och tydligare än förra gången. Men om den nu är ofiltrerad, varför syns det inte i vätskan? För en gångs skull hade jag nog velat se en lite grumligare öl och med en lite större jästighet. Lättdrucken är den i alla fall, vilket troligen är meningen. Oförarglig.

Betyg: 3,06. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga produkter i Linköping. Pris: 20:90 för 330 ml. Bäst före: 160217.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar