2015-06-05

Brutal Brewing The Tail of a Whale 3,5 %

För en tid sedan gjorde Spendrups in house-projekt Brutal Brewing en crossoveröl där maltbasen från en sydtysk hefeweizen och humle av sorterna Magnum och Citra jästes med en skotsk ale-jäst. Resultatet blev The Tail of a Whale vilken tydligen ansågs så bra att den nu kommit i en folköls-version på 3,5 % som också heter The Tail of a Whale.

Färgen är guld-orange (25 EBC), vätskan dimmig. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt och det sjunker ner, lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är humlig som en amerikansk IPA – citrus, exotisk frukt, kåda och en aning gummi. Lite kryddor och lite bananskal.

Smaken startar rent och beskt. Lite kryddiga toner av cederträ och kryddpeppar tillsammans med en lätt syrlighet för mina tankar till matjessill. Jag gillar inlagd sill mycket, men är tveksam över att ha de smakerna i en veteöl… Lite beska örter och lite gummi. Lätt kropp. Eftersmaken är lite blaskig och något torr. Gröna bananer och kryddiga fenoler. 

Kolsyran är medelstark, de många bubblorna är små och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En konstig öl, som kanske varit mer acceptabel om det inte vore för den där… silligheten.

Betyg: 3,06. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Okänt 14:90 för 330 ml. Bäst före: 02.09.2015.

1 kommentar:

  1. Smaken är som... Själv fick jag aldrig några associationer till sill. Att en krydda används till sill kan ju rimligtvis inte innebära att sillen har första-tjing. Smaka utan att tänka på sill. Alltså - man kan inte döma ut en öl bara för att en av ingredienserna påminner om ett provinisiellt livsmedel som inte ens alla tycker är gott. I framtiden tror jag att folk kanske gör den omvända associationen att den här maten påminner om den där ölen... För övrigt så används ju sillens kryddor också i exvis te - inte ratar vi ett gott te för att det skulle smaka sill???Jag undrar också över att du beskriver smaken som "gummi". Vem i hela världen äter gummi, eller hur ska man annars kunna bedöma relevansen av din bedömning? Äter du gummi själv? Men sen så gör du ett jävligt gott jobb, har jag hört av många andra och kan inte annat än att instämma själv, är ny som besökare här, så ta inte illa upp min kritik, jag kommer gärna tillbaka oavsett, för denna blogg är ett måste för den som gillar öl.

    SvaraRadera