2015-06-25

Sierra Nevada Porter

”Klassiker” må vara ett överanvänt ord, men när det gäller den Porter på 5,6 % som Sierra Nevada Brewing Company brygger sedan 1983 så tycker jag att det är en helt korrekt beskrivning.

Jag har druckit en del av den här på krogen och på diverse ölfestivaler, men det är först nu när jag hittade den i Systembolagets hylla som jag köpte med mig ett par flaskor hem. Och med det kommit mig för att skriva en recension:

Färgen är väldigt mörkt brun, nästan svart (80 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga beigea skummet är luftigt och det lämnar en del rester på glaset efter sig.

Doften är ren och rostad. Röda bär, knäck, pumpernickel och en lätt ren sötma. Aningar av apelsin-suckat och en ren beska.

Smaken är balanserad med en tydlig beska, rostad malt, knäck, bränt rostat bröd och aningar av grillkol. Medelstor kropp. Eftersmaken har en ren beska i bakgrunden, aningar av pumpernickel/rågbröd, toffee och torkade röda bär. Det gräddiga slutet påminner lite om kolaglass.

Kolsyran är medel till stark, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk och något torr.

En ren och mycket prydligt lättdrucken porter. Och jodå, en riktig klassiker är det!

Betyg: 4,33. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2013. Pris: 26:90 för 355 ml. Bäst före: 23/01/16. 

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson26 juni 2015 kl. 22:39

    Denna Porter har jag provat. Prisvärd och god

    SvaraRadera