2015-06-14

Põhjala Uus Maailm

Officiellt meddelande: Denna öl dracks, och denna recension skrevs, på en balkong. Som boende i Norra Götaland får man passa på varje sådant tillfälle som ges… Även om det blåser väl mycket.

Till på köpet en öl som jag glömt bort, helt eftersom den hamnade på en hylla där jag i vanliga fall inte har öl. Nå, det är bara att försöka ”bli av” med dem allt eftersom.

I flaskan finns en session-vete-IPA  på 4,9 % från estniska bryggeriet Põhjala: Uus Maailm (Nya Världen). Någonstans har jag ju fattat att det bara under senaste året skett en formlig explosion av nytänkande småbryggerier i Baltikum, men det är också ungefär så långt mina kunskaper sträcker sig.

Den gyllene (7 EBC) ölen är nästan klar, det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt och det sjunker ner med fina rester på glaset som resultat.

Doften är mild/gräddig med söt-syrliga toner av deg, exotiska frukter-godis, bananskal och en aning kryddpeppar.

Smaken är torr och en aning kryddig med lime och mandariner, Syrliga vetetoner, och lite gummi/plast. Beskan lyckas på samma gång vara skarp och mild med gröna växter och bananskal. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är besk med toner av jord, gröna växter och mogen frukt.

Kolsyran är frisk, de många medelstora bubblorna kittlar tungan. Vätskan är medelmjuk och aningen sträv.

En ganska så obalanserad öl, rå i beskan. Det känns som vetet och humlen inte vill jobba ihop. Fast den gick när rätt lätt i alla fall.

Betyg: 2,94. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 24 april 2015 (lagerstatus). Pris: 32:30 för 330 ml. Bäst före: 01 10 15.

1 kommentar: