2015-06-08

ICA Selection IPA

ICA har i sin serie med premium-produkter under eget varumärke Selection tidigare två öl bryggda av Nils Oscar: Ale (recension) och Stout (recension).

Nu har den tredje kommit, IPA, som producerats av Grythyttans Brygghus. Att skapa något som liknar en amerikansk IPA på bara 3,5 % kräver en hel del av både recept och genomförande, så det ska bli intressant hur den funkar.

Redan när jag tittar på flaskan så ser jag lite sediment på flaskans botten. När jag häller upp ölen ser jag en ljust bärnstensfärgad nästan klar vätska. Det låga varmvita skummet fräser fort iväg utan att lämna några reser efter sig.

Doften är besk och kemisk. Tung sötma, en hel del kryddiga fenoler. Söt exotisk frukt och lite våt wellpapp. Antydan till vinäger.

Smaken är kemisk med lite syrliga toner. Blöt wellpapp, tavelkritor, aningar av vitpeppar. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en växande skarp beska, pappersmassa/papper och en kemisk dammig beska. Avslutningen är söt-besk.

Kolsyran är vass, de mycket små bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt.

En jobbig öl, det var inte mycket jag klarade av att dricka av den. Kanske en dålig flaska, kanske inte. Just nu känner jag mig väldigt lågt motiverad till att köpa en flaska till och testa.

Betyg: 1,93. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 15:90 för 330 ml. Bäst före: 20-12-2015.

6 kommentarer:

 1. KAn bara hålla med, en av de sämsta öl jag smakat. Hur kan den kallas IPA, den saknar allt en IPA skall ha.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr är den rätt igenom bedrövlig. Synd!

  SvaraRadera
 3. En reinkarnation av Grythyttans egen IPA. Bottensediment - check, kemisk smak - check., toppa av med våt kartongpapp - also check. Säga vad man vill om bryggeriet men de är konsekventa. Tyvärr uteblev kioskvältningen...

  SvaraRadera
 4. Så jäkla kass! Instämmer med allt som sagt hitills.

  SvaraRadera
 5. Fruktansvärt öl- och flaskan explodera nästan i händerna på mig när jag öppnade den fast det kanske bara var osis.

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt, jag är 54 år och har druckit öl sen jag var - eh, kanske ska hålla det hemligt. Har också bryggt öl i några år :) Men jag måste säga att detta var det överlägset äckligaste "öl" jag någonsin smakat. Det näst äckligaste var det som kallas "porter" i samma serie. Jag är chockad över hur ett seriöst företag lyckas prångla ut något så vedervärdigt!

  SvaraRadera