2015-06-16

Nääs + All In + Sour & Bitter Rebel Alliance Anti Imperial IPA

Jag och Bobo satt på De Klomp för en tid sedan och funderade över öl. Som vi brukar göra när vi möts. Jag minns inte om han just då kopplat på eller av just denna öl, eller fått in den… ”Anti Imperial IPA. Hmmm. Jag undrar vad det är för öl?” Efter lite funderande bestämde han sig för en folkölsstark engelsk mild.

Jag har funderat vidare på det där, och bestämt mig för att det nog är en München dunkel: Mörk, maltig, lätt, tysk, lager.

Ölen i fråga är ett samarbete mellan All In Brewing, danska Dry & Bitter Brewing Company och Nääs Gårdsbryggeri (där den också bryggts): Rebel Alliance Anti Imperial IPA, en dubbel-IPA på 8,5 %. Pilsnermalt, vetemalt och havremalt, humlad med Pacific Gem, Simcoe, Galaxy, Mosaic. De tre sista har också använts för torrhumlingen.

Färgen är orange-bärnsten (25 EBC), vätskan är grumlig som en hefeweizen. Det fingertjocka vita luftiga skummet faller snabbt ned till ett ojämnt lock, en del skumrester blir kvar på glaset.

Den tunga doften är bitter-söt och mycket humlig. Kåda, apelsinskal, laktos, clementiner, aprikoser och mango. Aningar av mint och cognac.

Smaken är mjuk med mycket humle, men med relativt lätt beska. Apelsinjuice och -skal, färsk mango och lite citronsyra. Medelstor till stor kropp. Eftersmaken har en växande beska med citroner, apelsiner och bananer. Knäck, kex och kola i bakgrunden. Slutet är fruktigt med ett uns salt.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna kortlivade. Vätskan är tjock och lite kladdig.

En modern humlefokuserad DIPA med en begränsad beska. Trevlig utan att vara fantastisk.

Betyg: 3,56. Tillgänglighet: Systembolagets lokala och småskaliga sortiment i Linköping och södra Östergötland samt beställbar styckevis till alla butiker. Bäst före: 2016/03/28. Pris: 39:90 för 330 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar