2015-06-09

Tredje chansen: Centralbryggeriet Folkes Pale Ale

Jag ger inte upp, det här är tredje gången jag (snabb)recenserar Folkes Pale Ale från Centralbryggeriet I Linköping.

Första gången var en prototyp i april 2014, då fick den 2,21 i betyg (länk). I december 2014 blev betyget 2,89 (länk).

Jag har fått för mig att de gjort ytterligare justeringar i receptet och lärt sig ännu mer om att brygga öl. Och eftersom få andra skriver om detta mitt närmsta bryggeri så fortsätter jag envist någon gång då och då för att se hur läget är.

Fingerhögt kompakt beige skum som långsamt sjunker ned lämnandes lite rester på glaset. Klar bärnstensfärgad vätska.

Doften är mjuk med inslag av knäck/engelsk toffée och blommig humle. Lite försiktiga citrusfrukter och aprikoser.

Smakerna är sammanhållna: En ganska osöt knäckighet, en diffus engelsk fruktighet och en medelstor ren beska. Medelstor kropp. Eftersmaken är något beskare med knäckebröd en antydan till vete-syrlighet och torkade blommor. Mjuk sötma. Slutet är landbaserat balanserat och tillbakadraget med lite grönsaker och en mild maltsötma.

Kolsyran är ganska lätt, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Jodå, den här ölen har slipats till under det knappa 1½ året den bryggts. Det är inte mycket konstigheter eller obalanser kvar nu. Det här är en väldigt snäll och lättdrucken öl. Samtidigt har den amerikanska humlen i stort sett försvunnit. Snäll, gränsande till mesig. Trots allt ett tydligt steg framåt.

Betyg: 3,19. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Linköping. Pris: 22:90 för 330 ml. Bäst före: 160207. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar