2015-06-07

Öppen ölprovning - pale ale

Arkivbild.
Gårdagens provning var en av sommarens enstilsprovningar på De Klomp, den här gången zoomade vi in på pale ale, såväl av engelsk som amerikansk typ. Dryga tiotalet gäster hade struntat i nationaldagsfirandet för att dricka och diskutera öl.
  1. Mikkeller Peter Pale and Mary Gluten Free var först ut, och den recenserade jag ju häromdagen (länk). Visste du att Celiakiförbundet regelbundet har provningar av glutenfri öl på De Klomp?
  2. Beerd Silvertip ska enligt reklamtexten vara humlad med Nelson Sauvin och vara inspirerad av mousserande vitt vin. Nja, med sin honungssötma var vi kanske inte helt övertygade om den här.
  3. Med Beavertown Gamma Ray flyttade vi oss från Bristol till London och denna APA fokuserade på aromhumlingen, och här hade vi en begränsad beska men massor av exotisk fruktsallad, lime och en mäktig lättdruckenhet. 
  4. Lokalare öl: Nääs Pale Ale var som väntat en välgjord, återhållen och ganska besk APA. Ensam säkert helt okej, men i det här sammanhanget lite småtrist.
  5. Om Beer Here Panic! Pale Ale vet jag inte mer än att den är bryggd med korn, råg och vete. Även denna var mjuk och balanserad, utan några utstickande smaker. 
  6. Sist ut, en klassiker: Oscar Blues Dale's Pale Ale. En personlig favorit sedan många år tillbaka. Vad jag inte tänkt på innan är hur mycket karamellmalt det är i den här APAn, men den lyfter fram humlen på ett trevligt sätt. 
Handuppräckningen vanns med viss marginal av Beavertown Gamma Ray.

Nästa vecka, 13 juni 2015, kommer Bobo att köra en provning med IPA (Facebookevenemang).

Efter provningen satte jag mig en stund med stammisarna och pratade Belgiska turistmål. I glasen en Gueuze Tilquin från fat (man måste ju passa på när chansen finns!) och på brickan en bit Milda Matilda-ost.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar