2015-06-21

Sierra Nevada Beer Camp Hoppy Lager

Midsommaren tillbringades på Silja Galaxy… En del öl dracks, bland annat Widmer Brothers Upheaval IPA som fick betyget 3,28 och Estländska Hopster Pearu IPA som fick ungefär 3,25.

Bland färjorna som går från Stockholm är det nog bara Viking Cinderella som har trevligare pub.

Åter hemma får det bli vårens tillfälliga öl från Sierra Nevada: Beer Camp Hoppy Lager, en imperial pilsner på 7 %.

Färgen är guld (8 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, tjocka rester blir kvar när det sakta sjunker ner.

Doften är mjuk-mild och ren med aningar av gröna växter och citronskal, beska örter och färska humlekottar.

Smaken startar med en frisk humlebeska och en ren malt-bakgrund. Beskan lugnar sig snabbt och lämnar plats för franskbröd och rågmjöl. Feta humletoner, som känns mer Tyskland/Tjeckien än USA: Gröna växter, hö, nyplockade blommor, röda bär och fruktgodis. Den är dessutom mindre besk än vad jag hoppats på. Medel till stor kropp. Eftersmaken är mjuk och ren med viss beska, godissötma och aningar av exotisk frukt. Den korta avslutningen domineras av pilsnermalt.

Kolsyran är mjuk, det medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lite fet-tjock.

Jag antar att den här ölen hade betydligt mer amerikansk humlearom och beska när den bryggdes den 10 mars. Rätt lik min gamla favorit Samuel Adams Halleratu Imperial Pilsner, faktiskt. Ruggigt lättducken för 7 %.

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 maj 2015 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 355 ml. Bäst före: 09-03-2016.

3 kommentarer:

 1. Hej! Är en nyfrälst craftbeer smakare. Jag har funderingar på att beställa öl av olika slag från ett och samma bryggeri t.ex Sierra Nevada eller Founders. Har beställt förut på bolaget via webben men undrar om du tror det är ett bra upplägg för att testa ny öl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är definitivt en bra idé, och ger en chans att hitta eventuella hussmaker som går igen i de olika ölen. Problemet brukar vara att hitta fram ett antal öl från samma bryggeri utan kolikrav etc.

   Radera
 2. Tackar för svaret! Jo det är ju ett ganska stort problem.

  SvaraRadera