2015-06-15

Nääs + All In Brewing Ka-Blammo

Det är ingen stor hemlighet att Nääs Gårdsryggeri just nu har överkapacitet, något som All In Brewing dragit nytta av. Samarbetet resulterade i Ka-Blammo, en India Pale Lager på 6 %.

När jag i helgen frågade efter tips på bra svensk öl i beställningssortimentet så var denna onomatopoetiska dryck en av den handfull som rekommenderades av mina Facebookgillare

Att Nääs kan brygga en prydlig tysk lager och att All In vet hur man svingar en humlepåse är inte heller det någon större nyhet. Så förväntningarna är uppskruvade till något över medel…

Pilsnermalt, vetemalt, Simcoe, Citra, och Cascade är ingredienserna.

Färgen är pilsnergul (5 EBC), vätskan är helt klar. Det tre fingrar höga skummet är luftigt och vitt. En hel del rester blir kvar på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften är ren, frisk och besk – som en uppumpad tysk pils. Lite blommiga toner, aningar av citrusskal och citronjuice.

Smaken startar en aning jordigt, men det försvinner snabbt och lämnar plats åt söta toner av citronskal, citronjuice och grapefrukt. smakerna är rena och välkontrollerade. Medel till stor kropp. Eftersmaken är ren, medelsöt, och tydligt besk med lite alkohol och torkade frukter. Det korta slutet har smak av citronpastiller.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En ren och friskt elegant IPL med fina citrontoner. Riktigt bra… Funkar med ostbågar? Funkar med ostbågar! 

Betyg: 4,32. Tillgänglighet: Systembolagets lokala och småskaliga sortiment i Linköping och södra Östergötland samt beställbar styckevis till alla butiker. Bäst före: 22-01-16. Pris: 32:90 för 330 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar