2015-06-27

Staropramen Unfiltered / Nefiltrovaný

Idag känns det som att det blir en sommar även i år. Jag passar då på att balkong-recensera en öl som jag tror passar en solig eftermiddag: Staropramen Unfiltered (eller Nefiltrovaný som den heter hemma i Tjeckien). Det är en ofiltrerad pastöriserad tjeckisk ljus lager på 5 % från Pivovary Staropramen.

Färgen är gul (20 EBC), vätskan dimmig som en hefeweizen. Det tre fingerar höga huvudet är vitt och kompakt och det sjunker sakta ned. En del rester blir kvar på glaset.

Doften är mycket söt. Aningar av jäst / jäsande vört, mineraler, smör / smörkola och torkade blommor. Det är mer komplext än i en filtrerad tjeckisk pils, men inte lika friskt.

Smaken är mjuk med lite deg och fransklimpa. Torkade blommor, färskt smör, inslag av kokos och råg-knäckebröd. Lätt beska, lätt till medel kropp Eftersmaken är halvsöt med mineraler och lite järn, en hel del torkade blommor och vetedeg. Lätt beska med torkade blommor och hö. Avslutningen är halvsöt.

Kolsyran är medium till stark; de många medelstora bubblorna långlivade. Vätskan är något klibbig.

En mjuk öl, men jag gillar den filtrerade versionen bättre (precis som jag gör med Pilsner Urquell). Passar utmärkt att dricka med lite italiensk mild salami till.

Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2013. Pris: 17:00 för 330 ml. Bäst före: 31. 08. 15 (batch M0621)

4 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson28 juni 2015 kl. 09:06

  Denna variant av Staropramen har jag smakat. Den är god. Om jag inte minns fel så innehåller denna lite vetemalt. Rätta mig om jag har fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, den här innehåller förutom vetemalt också extrakt av äpple och koriander. Av detta märkte jag dock nästan ingenting.

   Radera
 2. Kanske säger en del...

  SvaraRadera
 3. Den passar mig. Skönt att hitta den.

  SvaraRadera