2015-06-02

Mikkeller Peter, Pale and Mary Gluten Free

Ölen som get upphov till en Stockholmsnatt-strip (länk)… Men förutom frisörhumor är Mikkeller Peter Pale and Mary Gluten Free en glutenfri (labbtestad < 20 ppm gluten) APA på 4,6 %.

De  glutenfria öl jag druckit hittills har varit rätt tråkiga eller kemiska saker, så vi får se vilka upplevelser den här bjuder på:

Bärnstensfärgad nästan klar vätska. Det tre fingrar höga skummet sjunker fräsande ner till ett fingertjockt gulaktigt luftigt lock. Lite rester blir kvar på glaset.

Doften är humlig och besk. Tung sötma i bakgrunden, gröna växter och omogen frukt. Lime juice och aningar av deg.

Smaken är medelbesk med en fadd sötma som kommer och går. Lite blommor, omogen frukt och vetemjöl. Medelstor kropp. Eftersmaken blir sträv med avtagande beska, vetedeg och beska örter. Avslutningen är mer sträv med söta kex och trädsav.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är vassa på tungan. Vätskan är medelmjuk och sträv.

Det här är en öl som funkar bäst kall, där den blir ljummen slår den tjocka fadda sötman igenom. Inte så illa för en glutenfri öl, trots allt. 

Senare tillägg: Det finns en version av denna öl med gluten, Peter Pale and Mary som förutom att den saknar tillsattsen av glutenätande enzymer också innehåller omältat vete. Den som är glutenintolerant bör alltså kolla en extra gång på fatskylt eller flaska på krogen. Mikkeller har fler glutenfria öl, som man kan läsa om här.

Betyg: 2,72. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2015. Pris: 24:50 för 330 ml. Bäst före: 09/10/15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar